ZRAZY WIEPRZOWE FASZERWANE MOZZARELLĄ


Składniki

  • 80 dag szynki
  • 15 dag sera mozzarella
  • 10 dag marynowanej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Szynkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w poprzek włókien na 8 plastrów (sznycli), sznycle rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, oprószyć je z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odstawić, paprykę osączyć z zalewy i drobniutko posiekać, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Farsz; posiekaną paprykę wymieszać z startym serem, do smaku przyprawić solą i pieprzem.
  • Sznycle z jednej strony posmarować przygotowanym farszem, zwinąć w ścisłe rulony, obwiązać je nicią lub brzegi spiąć wykałaczką, zrazy smażyć około 10 minut na mocno rozgrzanym oleju Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, od czasu do czasu je obracając, usmażone odstawić w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
  • Sos; cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pomidory wraz z zalewą, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze około 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć, odstawić.
  • Zrazy podawać na ciepło, polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; doskonałe do zrazów Kluski śląskie ze skwarkami ; Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle ; znakomitą do zrazów Kapustę gotowaną z cebulką

Kulinarek poleca; Zrazy drobiowe z kurkami ; Zrazy wieprzowe z boczkiem faszerowane ogórkami ; Zrazy wołowe z boczkiem i grzybami ; Zrazy wołowe z boczkiem i warzywami ; Zrazy wołowe z warzywami zawijane w boczku ; Zrazy wołowe z szynką i serem

Kulinarek poleca; Paprykę marynowaną w ziołach ; Paprykę marynowaną w ziołach na ostro ; Paprykę marynowaną z czosnkiem ; Przetwory

Kulinarek poleca; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy na ostro

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]