Składniki
- 80 dag szynki
- 15 dag sera mozzarella
- 10 dag marynowanej papryki
- 4 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Szynkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w poprzek włókien na 8 plastrów (sznycli), sznycle rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, oprószyć je z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odstawić, paprykę osączyć z zalewy i drobniutko posiekać, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Farsz; posiekaną paprykę wymieszać z startym serem, do smaku przyprawić solą i pieprzem.
- Sznycle z jednej strony posmarować przygotowanym farszem, zwinąć w ścisłe rulony, obwiązać je nicią lub brzegi spiąć wykałaczką, zrazy smażyć około 10 minut na mocno rozgrzanym oleju Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, od czasu do czasu je obracając, usmażone odstawić w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
- Sos; cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pomidory wraz z zalewą, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze około 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć, odstawić.
- Zrazy podawać na ciepło, polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; doskonałe do zrazów Kluski śląskie ze skwarkami ; Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle ; znakomitą do zrazów Kapustę gotowaną z cebulką
Kulinarek poleca; Zrazy drobiowe z kurkami ; Zrazy wieprzowe z boczkiem faszerowane ogórkami ; Zrazy wołowe z boczkiem i grzybami ; Zrazy wołowe z boczkiem i warzywami ; Zrazy wołowe z warzywami zawijane w boczku ; Zrazy wołowe z szynką i serem
Kulinarek poleca; Paprykę marynowaną w ziołach ; Paprykę marynowaną w ziołach na ostro ; Paprykę marynowaną z czosnkiem ; Przetwory
Kulinarek poleca; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy na ostro