Składniki
- 50 dag wołowiny zrazowej
- 6 plastrów gotowanej szynki
- 6 plastrów żółtego sera
- 3 ogórki kwaszone
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Wołowinę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 6 plastrów, ogórki pokroić w słupki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Plastry wołowiny rozbić tłuczkiem na cienkie płaty i z obu stron oprószyć je solą, na każdym płacie ułożyć plaster szynki, na szynce plaster sera, na brzegu każdego płata ułożyć po 2 słupki ogórka, oprószyć pieprzem, płaty zwinąć w ścisłe rulony, obwiązać je nicią lub brzegi spiąć wykałaczką.
- Zrazy obtoczyć w mące (odsypać 1 łyżeczkę mąki do zagęszczenia sosu) i od razu z każdej strony obsmażyć je w rondlu na mocno rozgrzanym oleju, obsmażone zrazy podlać 2 szklankami gorącej przegotowanej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, aż mięso będzie miękkie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania mięsa, pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z łyżeczką odsypanej mąki, szczyptą soli i szczyptą pieprzu, delikatnie przemieszać, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zrazy podawać na ciepło polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Zrazy wieprzowe z boczkiem faszerowane ogórkami ; Zrazy wołowe z boczkiem i grzybami ; Zrazy wołowe z boczkiem i warzywami
Kulinarek poleca; doskonałe do zrazów Kluski śląskie ze skwarkami ; Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle ; wyśmienitą Kapustę czerwoną po śląsku ; znakomite Ogórki kwaszone ; inne Przetwory