MARYNATY DO MIĘS

LogoMarynaty do mięs (OneDrive)

Marynata – tym mianem określa się zalewę na bazie octu. Zalewa – tym mianem określa się marynatę i zaprawę. Zaprawa – tym mianem określa się zalewę na bazie białego lub czerwonego wina. Bejca – posiada konsystencję majonezu, raczej się nią mięso smaruje niż zalewa. Nazwy te określają sposoby przyprawiania mięsa przed pieczeniem czy smażeniem, dobrze dobrana marynata, zalewa, zaprawa czy bejca sprawi, że mięso zmieni się w wykwintną i pyszną pieczeń, dobrze przygotowana sprawi, że mięso będzie miało znakomity, niepowtarzalny smak i aromat, będzie kruche ale nie suche, zdecydowanie skróci czas jego pieczenia. Marynowanie to najpopularniejszy sposób przyprawienia mięsa, najlepszymi składnikami marynat są octy winne i musztardy dzięki, nim mięso staje się kruche, oraz zioła majeranek, tymianek, gorczyca, które ułatwiają trawienie mięsa, aby marynata spełniała oczekiwania należy recepturę marynaty dobrać odpowiednio do gatunku mięsa, w zależności od konsystencji marynaty, mięso należy w niej zanurzyć lub równomiernie pokryć nią powierzchnię mięsa, naczynie z mięsem należy przykryć lub owinąć folią, przechowywać w lodówce, marynować około 12 godzin.

Marynaty polecane przez Kulinarka.

Marynata balsamicznadoskonała do kotletów, schabu i steków.

Marynata cebulowadoskonała do drobiu, zwłaszcza do indyka i kurczaka.

Marynata czosnkowadoskonała do cielęciny i kurczaka.

Marynata jałowcowadoskonała do mięsa wieprzowego.

Marynata jogurtowadoskonała do indyka i kurczaka.

Marynata kminkowadoskonała do wszystkich mięs, zwłaszcza do drobiu.

Marynata korzennadoskonała do karkówki, szynki i żeberek.

Marynata miodowadoskonała do kurczaka, karkówki, szynki i żeberek.

Marynata musztardowadoskonała do mięsa wołowego, karkówki i żeberek.

Marynata orientalnadoskonała do filetów z indyka i kurczaka oraz polędwiczek wieprzowych.

Marynat owocowadoskonała do karkówki, szynki i żeberek.

Marynata ostradoskonała do skrzydełek i udek kurczaka, steków i żeberek wieprzowych.

Marynata paprykowadoskonała do boczku, drobiu i żeberek.

Marynata pikantnadoskonała do karkówki, schabu, szynki i żeberek.

Marynata piwnadoskonała do indyka, kurczaka i karkówki.

Marynata sojowadoskonała do indyka, kurczaka i ryb.

Marynata winnadoskonała do drobiu, wieprzowiny i wołowiny.

Marynata winno/korzennadoskonała do szynki, karkówki i schabu.

Marynata winno/warzywnadoskonała do drobiu i wieprzowiny.

Marynata winno/ziołowadoskonała do filetów z indyka, schabu, wołowiny i ryb.

Marynata ziołowadoskonała do karkówki, żeberek oraz grillowanych mięs i ryb.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Marynaty do mięs

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]