Marynata – tym mianem określa się zalewę na bazie octu. Zalewa – tym mianem określa się marynatę i zaprawę. Zaprawa – tym mianem określa się zalewę na bazie białego lub czerwonego wina. Bejca – posiada konsystencję majonezu, raczej się nią mięso smaruje niż zalewa. Nazwy te określają sposoby przyprawiania mięsa przed pieczeniem czy smażeniem, dobrze dobrana marynata, zalewa, zaprawa czy bejca sprawi, że mięso zmieni się w wykwintną i pyszną pieczeń, dobrze przygotowana sprawi, że mięso będzie miało znakomity, niepowtarzalny smak i aromat, będzie kruche ale nie suche, zdecydowanie skróci czas jego pieczenia. Marynowanie to najpopularniejszy sposób przyprawienia mięsa, najlepszymi składnikami marynat są octy winne i musztardy dzięki, nim mięso staje się kruche, oraz zioła majeranek, tymianek, gorczyca, które ułatwiają trawienie mięsa, aby marynata spełniała oczekiwania należy recepturę marynaty dobrać odpowiednio do gatunku mięsa, w zależności od konsystencji marynaty, mięso należy w niej zanurzyć lub równomiernie pokryć nią powierzchnię mięsa, naczynie z mięsem należy przykryć lub owinąć folią, przechowywać w lodówce, marynować około 12 godzin.
Marynaty polecane przez Kulinarka.
Marynata balsamiczna – doskonała do kotletów, schabu i steków.
Marynata cebulowa – doskonała do drobiu, zwłaszcza do indyka i kurczaka.
Marynata czosnkowa – doskonała do cielęciny i kurczaka.
Marynata jałowcowa – doskonała do mięsa wieprzowego.
Marynata jogurtowa – doskonała do indyka i kurczaka.
Marynata kminkowa – doskonała do wszystkich mięs, zwłaszcza do drobiu.
Marynata korzenna – doskonała do karkówki, szynki i żeberek.
Marynata miodowa – doskonała do kurczaka, karkówki, szynki i żeberek.
Marynata musztardowa – doskonała do mięsa wołowego, karkówki i żeberek.
Marynata orientalna – doskonała do filetów z indyka i kurczaka oraz polędwiczek wieprzowych.
Marynat owocowa – doskonała do karkówki, szynki i żeberek.
Marynata ostra – doskonała do skrzydełek i udek kurczaka, steków i żeberek wieprzowych.
Marynata paprykowa – doskonała do boczku, drobiu i żeberek.
Marynata pikantna – doskonała do karkówki, schabu, szynki i żeberek.
Marynata piwna – doskonała do indyka, kurczaka i karkówki.
Marynata sojowa – doskonała do indyka, kurczaka i ryb.
Marynata winna – doskonała do drobiu, wieprzowiny i wołowiny.
Marynata winno/korzenna – doskonała do szynki, karkówki i schabu.
Marynata winno/warzywna – doskonała do drobiu i wieprzowiny.
Marynata winno/ziołowa – doskonała do filetów z indyka, schabu, wołowiny i ryb.
Marynata ziołowa – doskonała do karkówki, żeberek oraz grillowanych mięs i ryb.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Marynaty do mięs