Składniki
- 1 duży kalafior
- 5 dużych marchewek
- 1 cytryna
Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 gałązka świeżego estragonu Zobacz; Info Kulinarka
Składniki zalewy
- 1 l wody
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
Etapy przygotowania
- Kalafior umyć, podzielić na małe różyczki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny, gotować (blanszować Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych) 3 minuty, wyjąć z wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć.
- Marchewkę umyć obrać, pokroić w cienkie plasterki.
- W słoikach ułożyć warstwami (ciasno) różyczki kalafiora i plasterki marchewki, w każdym słoiku warzywa poprzetykać podanymi składnikami przyprawowymi.
- Zalewa; wodę zagotować, do wrzątku dodać 2 płaskie łyżki soli, przemieszać, lekko przestudzić.
- Gorącą zalewą zalać warzywa w słoikach (warzywa winne być zakryte zalewą), słoiki nakryć talerzykami, przechowywać 8 – 10 dni w temp. pokojowej, następnie słoiki zakręcić, przenieść i przechowywać w chłodnej piwnicy.
Pasteryzacja
- Jeżeli nie posiadamy chłodnej piwnicy słoiki pasteryzować 2 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.
Kalafior wyjęty ze słoika po 9 miesiącach
Info Kulinarka
Składniki; Estragon można zastąpić 2 gałązkami kopru z baldachimem nasion oraz kawałkiem korzenia chrzanu
Znakomita przekąska na każdą okazję, wyśmienity dodatek do mięs i wędlin, zastępuje kwaszone ogórki, jest ciekawym dodatkiem do sałatek, a także do zup jarzynowych nadając im lekko kwaśnego smaczku
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kalafiora z marchewką w marynacie ostrej