KALAFIOR KWASZONY Z MARCHEWKĄ

Kalafior  
Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 5 dużych marchewek
  • 1 cytryna

Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 gałązka świeżego estragonu Zobacz; Info Kulinarka

Składniki zalewy

  • 1 l wody
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej

Etapy przygotowania

  • Kalafior umyć, podzielić na małe różyczki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny, gotować (blanszować Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych) 3 minuty, wyjąć z wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć.
  • Marchewkę umyć obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  • W słoikach ułożyć warstwami (ciasno) różyczki kalafiora i plasterki marchewki, w każdym słoiku warzywa poprzetykać podanymi składnikami przyprawowymi.
  • Zalewa; wodę zagotować, do wrzątku dodać 2 płaskie łyżki soli, przemieszać, lekko przestudzić.
  • Gorącą zalewą zalać warzywa w słoikach (warzywa winne być zakryte zalewą), słoiki nakryć talerzykami, przechowywać 8 – 10 dni w temp. pokojowej, następnie słoiki zakręcić, przenieść i przechowywać w chłodnej piwnicy.

Pasteryzacja

  • Jeżeli nie posiadamy chłodnej piwnicy słoiki pasteryzować 2 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.

Kalafior wyjęty ze słoika po 9 miesiącach

Kalafior

Kalafior

Info Kulinarka

Składniki; Estragon można zastąpić 2 gałązkami kopru z baldachimem nasion oraz kawałkiem korzenia chrzanu

Znakomita przekąska na każdą okazję, wyśmienity dodatek do mięs i wędlin, zastępuje kwaszone ogórki, jest ciekawym dodatkiem do sałatek, a także do zup jarzynowych nadając im lekko kwaśnego smaczku

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Kalafiora z marchewką w marynacie ostrej

Kulinarek poleca; Przetwory ; Marynaty

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]