GRILLOWANIE

LogoGrill

Grillować można wiosną, latem, jesienią i zimą, w zasadzie o każdej porze roku, jednak tylko grillowanie na świeżym powietrzu jest prawdziwą przyjemnością. Grillować można kiełbaski, kaszankę, mięsa, drób, ryby, warzywa, owoce, sery i pieczywo, aby jednak grillowane potrawy były pyszne i zdrowe, warto pamiętać o kilku zasadach.

Grillowanie – można rozpocząć, kiedy węgiel drzewny pokryje się szarym popiołem i powstanie żar, powstaje on po około 25 minutach od rozpalenia węgla, nigdy nie należy grillować na otwartym ogniu, bowiem z podpałki i spalanego węgla ulatniają się szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne, najlepszy do grillowania jest węgiel drzewny w dużych kawałkach lub w brykiecie, dłużej się żarzy i trzyma ciepło.

Mięso – najlepsze na grilla z wieprzowiny to karkówka, polędwica, schab i żeberka, z wołowiny to łopatka, polędwica i rostbef, z drobiu to pierś, skrzydełka i udka, doskonałe na grilla jest też mięso mielone (najlepiej mieszane) Zobacz Info; Rady dotyczące mięsa, do grillowania nie należy używać mięsa peklowanego saletrą oraz mięsa wędzonego, wytwarzają się w nim nitrozoaminy, które są groźnymi związkami rakotwórczymi, mięso nie będzie przywierało do rusztu jeśli zostanie położone na rozgrzanym ruszcie posmarowanym olejem, najlepiej mięso grillować na aluminiowej tacce, na którą będzie skapywał tłuszcz, opary ze spalonego tłuszczu są szkodliwe dla zdrowia, zawierają rakotwórcze węglowodory aromatyczne, mięso będzie bardziej miękkie, aromatyczne i soczyste, jeżeli przed grillowaniem włożymy je na kilka godzin do marynaty, Zobacz Info; Rady dotyczące marynat do mięs.

Musztarda – stanowi idealne połączenie z grillowanymi kiełbaskami czy grillowanym mięsem, połączenie to jest nie tylko miłe dla naszego podniebienia, ale przynosi też korzyść naszemu organizmowi, musztarda zawiera gorczycę, która pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci, przyspieszając tym przemianę materii i spalanie tłuszczu, neutralizuje także szkodliwe związki powstałe w wyniku spalania się kapiącego na węgiel tłuszczu, nadto zawiera izotiocyjany, które działają przeciwnowotworowo, Zobacz Info; Rady dotyczące musztardy.

Ryby – ryby (wyłącznie świeże, nigdy nie mrożone) można grillować w kawałkach lub w całości, w kawałkach – przyprawione ryby można grillować na aluminiowych tackach lub zawinięte w aluminiowej folii, układając rybę skórką do dołu, w całości – przyprawione ryby należy grillować zamknięte w specjalnych metalowych kratkach, przed grillowaniem ryby warto skropić sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem, dzięki temu będą miały bardziej wyrazisty smak i nie rozpadną się podczas grillowania, ryby należy grillować wysoko nad żarem około 30 minut, często je odwracając, uważając by się nie przypaliły.

Szaszłyki – patyczki nie będą przywierały do grillowanego mięsa, jeśli wcześniej zostaną namoczone i posmarowane olejem, końcówki patyczków nie będą się palić jeśli wcześniej na 30 minut zostaną włożone do gorącej wody, nie będą się też palić jeśli zostaną owinięte żaroodporną aluminiową folią.

Warzywa – najlepsze na grilla są takie, które zawierają niezbyt wiele soku, świetnie się sprawdzi bakłażan, cukinia, kukurydza, papryka i ziemniaki, przed grillowaniem warto je skropić olejem wymieszanym z czosnkiem, solą i ziołami.

 

Info Kulinarka

Marynaty do mięs gwarancją udanego i smacznego grilla

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ryb

Kulinarek poleca; Grillowanie z Kulinarkiem ; Potrawy z grilla

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]