RYBY

LogoRyby

Pragniesz przygotować danie rybne, zastanawiasz się która ryba pochodzi z morza, a która z rzek i jezior, która posiada mięso chude, a która mięso tłuste, Kulinarek podpowiada. 

Ryby z morza Dorsz, Halibut, Łosoś, Mintaj, Morszczuk, Sola.

Ryby z rzek i jezior Karp, Łosoś, Panga, Pstrąg, Sandacz.

Ryby polecane przez Kulinarka.

Dorsz posiada smaczne, niezbyt tłuste mięso, doskonałe na mielone kotlety rybne.

Halibut posiada białe, delikatne, dość tłuste mięso, bogate w witaminy, białko i fosfor.

Karp posiada mięso soczyste, dość tłuste, o delikatnym smaku.

Łosoś – posiada mięso soczyste, dość tłuste o wyrazistym smaku w kolorze od różowego do pomarańczowego.

Mintaj posiada smaczne, chude mięso, doskonałe na mielone kotlety rybne.

Morszczuk posiada smaczne, chude mięso, w smaku podobne do mintaja.

Panga posiada białe, delikatne, chude mięso, łatwo oddzielające się od ości, doskonałe na mielone kotlety rybne.

Pstrąg – posiada smaczne, chude mięso.

Sandacz posiada białe, mało ościste, chude mięso.

Sola posiada delikatne, chude, białe mięso, łatwo oddzielające się od ości, doskonałe do gotowania i na grilla.

Podstawą smacznych potraw są dobrej jakości produkty, powinny być świeże i aromatyczne. Wybierając rybę należy zwrócić uwagę, by miała przezroczyste oczy, czerwone skrzela, zwarte i twarde mięso, trzymana w poziomie powinna być dość sztywna, nie powinna mieć zbyt intensywnego zapachu, wybierając filety śledziowe należy zwrócić uwagę, by były jędrne (nie kruszyły się), a mięso po wewnętrznej stronie posiadało jednolitą, białą barwę (nie pożółkłą), takie ryby i filety śledziowe na pewno są świeże.

Ryby mrożone – w stanie zamrożonym ryby można przechowywać do 6 miesięcy.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania pieczenia smażenia ryb ; Rady dotyczące grillowania ; Właściwości lecznicze ryb

Kulinarek poleca; Ryby

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]