KAPUSTA BIAŁA MARYNOWANA Z BURACZKAMI

Kapusta
Składniki

  • 1 główka białej kapusty o wadze około 2,5 kg
  • 1 kg buraków
  • 2 duże cebule

Składniki zalewy

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, przekroić, drobno poszatkować, buraki obrać, zetrzeć na tarce dużych oczkach, cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
  • Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem i solą, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziarenka ziela angielskiego, przemieszać, zagotować, do wrzątku dodać kapustę, buraki i cebulę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Gorącą kapustę  z warzywami przełożyć do słoików (lekko ugnieść), zalać zalewą z garnka tak aby zalewa zakrywała kapustę, w razie potrzeby słoiki uzupełnić dorobioną zalewą, słoiki zamknąć, pasteryzować 10 minut.

Kapusta wyjęta ze słoika po 4 miesiącach

Kapusta

Kapusta

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Kapustę czerwoną marynowaną na słodko ; Kapustę pekińską marynowaną z warzywami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]