Składniki
- 1 główka białej kapusty o wadze około 2,5 kg
- 1 kg buraków
- 2 duże cebule
Składniki zalewy
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu winnego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 1 listek laurowy
- 4 ziarenka pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, przekroić, drobno poszatkować, buraki obrać, zetrzeć na tarce dużych oczkach, cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
- Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem i solą, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziarenka ziela angielskiego, przemieszać, zagotować, do wrzątku dodać kapustę, buraki i cebulę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Gorącą kapustę z warzywami przełożyć do słoików (lekko ugnieść), zalać zalewą z garnka tak aby zalewa zakrywała kapustę, w razie potrzeby słoiki uzupełnić dorobioną zalewą, słoiki zamknąć, pasteryzować 10 minut.
Kapusta wyjęta ze słoika po 4 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kapustę czerwoną marynowaną na słodko ; Kapustę pekińską marynowaną z warzywami