Składniki
- 4 średniej wielkości pomidory
- 1 cebula
- 1 pęczek czerwonych rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki śmietany
- sól, świeżo grubo zmielony pieprz
Etapy przygotowania
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na półplasterki, cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w cienkie półplasterki (piórka), rzodkiewkę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
- Pomidory połączyć z cebulą, rzodkiewką i szczypiorkiem (część szczypiorku pozostawić do dekoracji), dodać ocet, śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
Info Kulinarka
Wyśmienite do kotleta warzywnego z selera z serem pleśniowym, pyszne z samym chlebem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pomidorów ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Pomidory z cebulą w sosie winegret