KAPUSTA GOTOWANA Z BOCZKIEM

Kapusta
Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanka śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek koperku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich ciemnozielonych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki, poszatkować, przełożyć do garnka, sparzyć szklanką wrzącej wody Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Boczek pokroić  w kostkę, cebulę obrać i posiekać, koperek opłukać, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
  • Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć boczek z cebulą, podsmażony boczek z cebulą dodać do kapusty, całość przemieszać, skropić wodą, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
  • Śmietanę w szklance wymieszać z odrobiną sosu z gotowanej kapusty i przelać kapusty, dodać posiekany koperek, przemieszać, dusić jeszcze około 5 minut.
  • Kapustę podawać na ciepło, przybrać gałązką koperku.

 Kapusta

 Kapusta

Info Kulinarka

Wyśmienita przystawka do kotleta schabowego z grzybami

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kapustę gotowaną z cebulką ; Kapustę gotowaną z pomidorami ; Kapustę gotowaną z rabarbarem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]