Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 30 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1/2 szklanka śmietany
- 2 łyżki oleju
- pęczek koperku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich ciemnozielonych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki, poszatkować, przełożyć do garnka, sparzyć szklanką wrzącej wody Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać, koperek opłukać, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć boczek z cebulą, podsmażony boczek z cebulą dodać do kapusty, całość przemieszać, skropić wodą, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
- Śmietanę w szklance wymieszać z odrobiną sosu z gotowanej kapusty i przelać kapusty, dodać posiekany koperek, przemieszać, dusić jeszcze około 5 minut.
- Kapustę podawać na ciepło, przybrać gałązką koperku.
Info Kulinarka
Wyśmienita przystawka do kotleta schabowego z grzybami
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kapustę gotowaną z cebulką ; Kapustę gotowaną z pomidorami ; Kapustę gotowaną z rabarbarem