Składniki
- 50 dag schabu środkowego
- 40 dag pieczarek
- 4 plasterki sera żółtego
- 2 cebule
- 1 pomidor
- 6 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i pomidora pokroić w kostkę.
- Na maśle poddusić pieczarki z cebulą, doprawić solą i pieprzem, dodać pomidora i jeszcze chwilę dusić.
- Z mięsa zdjąć włókna, pokroić na 4 kotlety tak aby każdy był z kostką.
- Pokrojone kotlety z obu stron rozbić tłuczkiem moczonym w wodzie.
- Rozbite kotlety oprószyć solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
- Usmażone kotlety włożyć do formy pieczeniowej, na każdym ułożyć warstwę podduszonych pieczarek i przykryć je serem pokrojonym w paseczki.
- Piec przez około 4 minuty w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Jarzynkę duszoną z boczkiem ; Kapustę gotowaną z boczkiem wyśmienite przystawki do kotleta schabowego podanego z pieczywem