JARZYNKA DUSZONA Z BOCZKIEM

Przystawka
Składniki

  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3 duże cebule czerwone
  • 2 duże cebule czosnkowe
  • 6 cebulek szalotek
  • 3 pęczki cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 pory
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • estragon
  • sól

Składniki dodatkowe

  • szczypior

Etapy przygotowania

  • Boczek pokroić w dużą kostkę, cebule obrać, czerwoną pokroić na ćwiartki, czosnkową pokroić w kostkę, szalotki obrać, pokroić na ćwiartki, dymki obrać, przekroić na pół (szczypior z dymki opłukać posiekać, odstawić), czosnek obrać, posiekać, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, por oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
  • W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, dodać pokrojoną cebulę czerwoną i czosnkową, pokrojone szalotki, pokrojone ziemniaki, pokrojony por, przemieszać, smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając, całość oprószyć estragonem i solą, podlać piwem, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać podsmażony na pozostałym maśle pokrojony boczek wraz z posiekanym czosnkiem, przemieszać, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu 5 minut, wlać śmietanę, przemieszać, dusić jeszcze 10 minut, na 5 minut przed końcem duszenia dodać dymki, przemieszać, doprawić estragonem i solą.
  • Podawać na gorąco (można oprószyć posiekanym szczypiorem).

 Przystawka

 Przystawka

Info Kulinarka

Wyśmienita do kotleta schabowego podanego z pieczywem

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Kotlety schabowe duszone w sosie piwnym ; Kotlety schabowe duszone w sosie winnym ; Kotlety schabowe pieczone w warzywach ; Kotlety schabowe w marynacie mlecznej ; Kotlety schabowe w marynacie ziołowej ; Kotlety schabowe w sosie marchewkowym ; Kotlety schabowe z grzybami ; Kotlety schabowe z grzybami zapiekane w mozzarelli

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]