Składniki
- 20 dag wędzonego boczku
- 3 duże cebule czerwone
- 2 duże cebule czosnkowe
- 6 cebulek szalotek
- 3 pęczki cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże ziemniaki
- 2 pory
- 1 szklanka jasnego piwa
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany 30%
- estragon
- sól
Składniki dodatkowe
- szczypior
Etapy przygotowania
- Boczek pokroić w dużą kostkę, cebule obrać, czerwoną pokroić na ćwiartki, czosnkową pokroić w kostkę, szalotki obrać, pokroić na ćwiartki, dymki obrać, przekroić na pół (szczypior z dymki opłukać posiekać, odstawić), czosnek obrać, posiekać, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, por oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
- W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, dodać pokrojoną cebulę czerwoną i czosnkową, pokrojone szalotki, pokrojone ziemniaki, pokrojony por, przemieszać, smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając, całość oprószyć estragonem i solą, podlać piwem, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać podsmażony na pozostałym maśle pokrojony boczek wraz z posiekanym czosnkiem, przemieszać, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu 5 minut, wlać śmietanę, przemieszać, dusić jeszcze 10 minut, na 5 minut przed końcem duszenia dodać dymki, przemieszać, doprawić estragonem i solą.
- Podawać na gorąco (można oprószyć posiekanym szczypiorem).
Info Kulinarka
Wyśmienita do kotleta schabowego podanego z pieczywem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kotlety schabowe duszone w sosie piwnym ; Kotlety schabowe duszone w sosie winnym ; Kotlety schabowe pieczone w warzywach ; Kotlety schabowe w marynacie mlecznej ; Kotlety schabowe w marynacie ziołowej ; Kotlety schabowe w sosie marchewkowym ; Kotlety schabowe z grzybami ; Kotlety schabowe z grzybami zapiekane w mozzarelli