Składniki
- 80 dag schabu bez kości
- 40 dag pieczarek
- 30 dag mozzarelli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 2 – 3 cm kotlety, pieczarki oczyścić, umyć, drobno posiekać, cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, bazylię opłukać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), drobno posiekać, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski.
- Farsz; cebulę zeszklić na roztopionym maśle, do zeszklonej cebuli dodać posiekane pieczarki, posiekany czosnek, posiekaną bazylię, przemieszać, smażyć do całkowitego odparowania powstałego płynu, oprószyć tartą bułkę, wymieszać, odstawić.
- Pokrojone kotlety z obu stron rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do formy pieczeniowej, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną paprykę, obłożyć nią kotlety ułożone w formie pieczeniowej.
- Na każdym kotlecie ułożyć farsz pieczarkowy a na nim plastry mozzarelli, zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Kotlety podawać na półmisku obłożone upieczoną papryką, przybrane gałązkami bazylii.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Jarzynkę duszoną z boczkiem wyśmienitą przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem