Składniki
- 60 dag kwaszonej (kiszonej) kapusty
- 1 słoiczek (0,5 l) grzybków kwaszonych
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- cukier, sól, kminek mielony
- świeżo zmielony czarny pieprz
- pęczek szczypiorku do dekoracji
Etapy przygotowania
- Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, cebulę obrać, pokroić w piórka, szczypiorek opłukać, posiekać, odstawić.
- W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać poszatkowaną kapustę, grzybki kwaszone wraz z cebulką i marchewką Zobacz; Info Kulinarka, listki laurowe, ziele angielskie, całość przemieszać, zalać szklanką wrzątku, zagotować, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem do miękkości około 60 minut, co jakiś czas kapustę podlewać odrobiną gorącej wody, pod koniec duszenia przyprawić cukrem, solą, kminkiem i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać na ciepło, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Info Kulinarka
Słoiczek 0,5 l grzybków kwaszonych to około 40 dag tych grzybków
Doskonała przystawka do mięs pieczonych i smażonych Wyśmienita do wołowiny z warzywami pieczonej w winie
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kapustę kwaszoną duszoną z grzybami suszonymi ; Kapustę kwaszoną duszoną z owocami ; Kapusta kwaszona duszona z pieczarkami
Kulinarek poleca; Grzybki kwaszone z cebulką ; Przystawki do potraw ; Wołowinę z warzywami pieczoną w winie