KAPUSTA KWASZONA DUSZONA Z PIECZARKAMI


Składniki

  • 50 dag kwaszonej (kiszonej) kapusty
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, kminek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • pęczek szczypiorku do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w grube plasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, przemieszać, smażyć około 2 minut, dodać poszatkowaną kapustę, listki laurowe, ziele angielskie, przemieszać, zalać szklanką wrzątku, zagotować, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem do miękkości około 60 minut, co jakiś czas kapustę podlewać odrobiną gorącej wody, pod koniec duszenia przyprawić solą, kminkiem i świeżo mielonym pieprzem.
  • Podawać na ciepło, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Info Kulinarka

Doskonała do mięs pieczonych i smażonych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kapustę kwaszoną duszoną z grzybami kwaszonymi ; Kapustę kwaszoną duszoną z grzybami suszonymi ; Kapustę kwaszoną duszoną z owocami

Kulinarek poleca; Przystawki do potraw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]