KAPUSTA KWASZONA DUSZONA Z GRZYBAMI SUSZONYMI


Składniki

  • 90 dag kiszonej kapusty
  • 15 dag suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 listki laurowe
  • szczypta cukru
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby zalać zimną wodą, odstawić do moczenia na całą noc, namoczone grzyby ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (wywar zachować), pokroić na duże kawałki, szczypiorek opłukać, posiekać.
  • Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, przełożyć do garnka, dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, listki laurowe, zalać wywarem z grzybów i taką ilością gorącej wody, aby lekko zakrywała kapustę.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, dodać do kapusty w garnku, przemieszać, zagotować pod przykryciem, zmniejszyć ogień, gotować dalej bez przykrycia około 40 minut, dodać pokrojone grzyby, przemieszać, gotować bez przykrycia jeszcze około 20 minut, miękką kapustę przyprawić szczyptą cukru, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, wymieszać z pozostałym olejem, podawać na ciepło.


Info Kulinarka

Doskonała przystawka do mięs pieczonych i smażonych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kapusta kwaszona duszona z grzybami kwaszonymi ; Kapustę kwaszoną duszoną z pieczarkami ; Kapustę kwaszoną duszoną z owocami

Kulinarek poleca; Potrawy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]