Składniki
-  90 dag kiszonej kapusty
 -  15 dag suszonych grzybów
 -  1 duża cebula
 -  5 łyżek oleju rzepakowego
 -  3 ziarenka ziela angielskiego
 -  3 ziarenka jałowca
 -  3 listki laurowe
 -  szczypta cukru
 -  sól, świeżo mielony czarny pieprz
 
Etapy przygotowania
-  Grzyby zalać zimną wodą, odstawić do moczenia na całą noc, namoczone grzyby ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (wywar zachować), pokroić na duże kawałki, szczypiorek opłukać, posiekać.
 -  Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, przełożyć do garnka, dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, listki laurowe, zalać wywarem z grzybów i taką ilością gorącej wody, aby lekko zakrywała kapustę.
 -  Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, dodać do kapusty w garnku, przemieszać, zagotować pod przykryciem, zmniejszyć ogień, gotować dalej bez przykrycia około 40 minut, dodać pokrojone grzyby, przemieszać, gotować bez przykrycia jeszcze około 20 minut, miękką kapustę przyprawić szczyptą cukru, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, wymieszać z pozostałym olejem, podawać na ciepło.
 
Info Kulinarka
Doskonała przystawka do mięs pieczonych i smażonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kapusta kwaszona duszona z grzybami kwaszonymi ; Kapustę kwaszoną duszoną z pieczarkami ; Kapustę kwaszoną duszoną z owocami
Kulinarek poleca; Potrawy