Składniki
- 90 dag kiszonej kapusty
- 15 dag suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- 3 listki laurowe
- szczypta cukru
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby zalać zimną wodą, odstawić do moczenia na całą noc, namoczone grzyby ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (wywar zachować), pokroić na duże kawałki, szczypiorek opłukać, posiekać.
- Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, przełożyć do garnka, dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, listki laurowe, zalać wywarem z grzybów i taką ilością gorącej wody, aby lekko zakrywała kapustę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, dodać do kapusty w garnku, przemieszać, zagotować pod przykryciem, zmniejszyć ogień, gotować dalej bez przykrycia około 40 minut, dodać pokrojone grzyby, przemieszać, gotować bez przykrycia jeszcze około 20 minut, miękką kapustę przyprawić szczyptą cukru, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, wymieszać z pozostałym olejem, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Doskonała przystawka do mięs pieczonych i smażonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kapusta kwaszona duszona z grzybami kwaszonymi ; Kapustę kwaszoną duszoną z pieczarkami ; Kapustę kwaszoną duszoną z owocami
Kulinarek poleca; Potrawy