Składniki
- 1 kg kwaszonej (kiszonej) kapusty
- 1 puszka ananasów
- 1 duża cebula
- 2 jabłka
- 2 goździki
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, ananasy wyjąć z puszki, osączyć (zalewę zachować), pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- W garnku, na połowie rozgrzanego masła, zeszklić posiekaną cebulę, dodać poszatkowaną kapustę, pokrojone ananasy, całość zalać zalewą z ananasów, przemieszać, zagotować pod przykryciem, zmniejszyć ogień, dusić dalej bez przykrycia na małym ogniu około 30 minut, przed końcem gotowania, dodać pokrojone jabłka, goździki, rodzynki, miód, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić dalej około 10 minut, następnie do kapusty dodać mąkę przesmażoną na pozostałym maśle (zasmażka powinna być jasna), przemieszać, zagotować, odstawić.
- Ugotowaną kapustę podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Doskonała do mięs pieczonych i smażonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze miodu
Kulinarek poleca; Kapustę kwaszoną duszoną z grzybami kwaszonymi ; Kapustę kwaszoną duszoną z grzybami suszonymi ; Kapustę kwaszoną duszoną z pieczarkami
Kulinarek poleca; Przystawki do potraw