KAPUSTA KWASZONA DUSZONA Z OWOCAMI


Składniki

  • 1 kg kwaszonej (kiszonej) kapusty
  • 1 puszka ananasów
  • 1 duża cebula
  • 2 jabłka
  • 2 goździki
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Etapy przygotowania

  • Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, ananasy wyjąć z puszki, osączyć (zalewę zachować), pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  • W garnku, na połowie rozgrzanego masła, zeszklić posiekaną cebulę, dodać poszatkowaną kapustę, pokrojone ananasy, całość zalać zalewą z ananasów, przemieszać, zagotować pod przykryciem, zmniejszyć ogień, dusić dalej bez przykrycia na małym ogniu około 30 minut, przed końcem gotowania, dodać pokrojone jabłka, goździki, rodzynki, miód, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić dalej około 10 minut, następnie do kapusty dodać mąkę przesmażoną na pozostałym maśle (zasmażka powinna być jasna), przemieszać, zagotować, odstawić.
  • Ugotowaną kapustę podawać na ciepło.

Info Kulinarka

Doskonała do mięs pieczonych i smażonych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące jabłek  ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze miodu

Kulinarek poleca; Kapustę kwaszoną duszoną z grzybami kwaszonymi ; Kapustę kwaszoną duszoną z grzybami suszonymi ; Kapustę kwaszoną duszoną z pieczarkami

Kulinarek poleca; Przystawki do potraw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]