Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 1/2 pęczka koperku
- 1 puszka (400g) krojonych pomidorów
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- cukier, sól, świeżo mielony czarny pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich ciemnozielonych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki, poszatkować, cebulę obrać, pokroić w kostkę, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji)
- Kapustę przełożyć do garnka, sparzyć szklanką wrzątku Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, dodać pokrojoną cebulę, masło, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
- Kiedy kapusta będzie wpół miękka, dodać pomidory z zalewą (pomidory bez skórki), do smaku sok z cytryny, cukier, sól i pieprz, przemieszać, dusić do czasu, aż kapusta będzie miękka.
- Pod koniec gotowania do kapusty dodać posiekany koperek, przemieszać.
- Kapustę podawać na ciepło, przybrać gałązką koperku.
Info Kulinarka
Wyśmienita do kotletów mielonych ze śmietaną, pyszna po prostu z chlebem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kapustę gotowaną z boczkiem ; Kapustę gotowaną z cebulką ; Kapustę gotowaną z rabarbarem