KAPUSTA GOTOWANA Z POMIDORAMI

Kapusta
Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 puszka (400g) krojonych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny 
  • cukier, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich ciemnozielonych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki, poszatkować, cebulę obrać, pokroić w kostkę, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji)
  • Kapustę przełożyć do garnka, sparzyć szklanką wrzątku Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, dodać pokrojoną cebulę, masło, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
  • Kiedy kapusta będzie wpół miękka, dodać pomidory z zalewą (pomidory bez skórki), do smaku sok z cytryny, cukier, sól i pieprz, przemieszać, dusić do czasu, aż kapusta będzie miękka.
  • Pod koniec gotowania do kapusty dodać posiekany koperek, przemieszać.
  • Kapustę podawać na ciepło, przybrać gałązką koperku.

Kapusta

 Kapusta

Info Kulinarka

Wyśmienita do kotletów mielonych ze śmietaną, pyszna po prostu z chlebem

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Kapustę gotowaną z boczkiem ; Kapustę gotowaną z cebulką ; Kapustę gotowaną z rabarbarem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]