Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 pęczek koperku
- cukier, sól, świeżo mielony czarny pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich ciemnozielonych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki, poszatkować, przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, dodać masło, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
- Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, koperek opłukać, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), rabarbar z koperkiem dodać do kapusty pod koniec gotowania (kiedy kapusta będzie wpół miękka), przemieszać.
- Mąkę rozetrzeć z odrobiną zimnej wody, cienkim strumieniem wlać do gotowanej kapusty, dokładnie wymieszać, dodać cukier, sól i pieprz do smaku, przemieszać, dusić jeszcze około 5 minut.
- Kapustę podawać na ciepło, przed podaniem przybrać gałązką koperku.
Info Kulinarka
Wyśmienita do kotleta schabowego w śliwkach, znakomita z młodymi ziemniakami
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kapustę gotowaną z boczkiem ; Kapustę gotowaną z cebulką ; Kapustę gotowaną z pomidorami