KAPUSTA GOTOWANA Z RABARBAREM

Kapusta
Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 pęczek koperku
  • cukier, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich ciemnozielonych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki, poszatkować, przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, dodać masło, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
  • Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, koperek opłukać, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), rabarbar z koperkiem dodać do kapusty pod koniec gotowania (kiedy kapusta będzie wpół miękka), przemieszać.
  • Mąkę rozetrzeć z odrobiną zimnej wody, cienkim strumieniem wlać do gotowanej kapusty, dokładnie wymieszać, dodać cukier, sól i pieprz do smaku, przemieszać, dusić jeszcze około 5 minut.
  • Kapustę podawać na ciepło, przed podaniem przybrać gałązką koperku.

 Kapusta

Kapusta

Info Kulinarka

Wyśmienita do kotleta schabowego w śliwkach, znakomita z młodymi ziemniakami

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Kapustę gotowaną z boczkiem ; Kapustę gotowaną z cebulką ; Kapustę gotowaną z pomidorami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]