Składniki
- 80 dag schabu bez kości
- 50 dag śliwek węgierek
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 2 łyżki miodu akacjowego
- 5 łyżek oleju
- szczypta rozmarynu
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- sól, pieprz
- gałązka świeżego rozmarynu
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 2 – 3 cm kotlety.
- Pokrojone kotlety z obu stron rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Śliwki umyć osuszyć, przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, odstawić, cebulę obrać, pokroić w piórka, odstawić.
- Przygotowane kotlety obsmażyć po około 4 minuty z każdej strony na 3 łyżkach rozgrzanego oleju, usmażone przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową, wstawić do ciepłego piekarnika.
- W rondlu na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, podsmażyć przez około 1 minutę pokrojoną cebulę wraz z posiekanym imbirem, następnie dodać śliwki i miód, podlać 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, pod koniec duszenia całość przyprawić do smaku rozmarynem, cynamonem i mielonymi goździkami, przemieszać, z piekarnika wyjąć ciepłe kotlety i dodać je do duszonych śliwek, całość zagotować, odstawić.
- Kotlety podawać na ciepło, ułożyć na półmisku, polać sosem i obłożyć duszonymi śliwkami, przybrać gałązką świeżego rozmarynu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienitą do kotletów Kapustę gotowaną z rabarbarem