WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE OLIWY OLEJU ROŚLINNEGO

LogoOliwa Oleje

Oliwa z oliwek – zawiera witaminy; prowitaminę A, z grupy B, C, E, minerały; fosfor, potas, żelazo, dzięki czemu obniża ciśnienie tętnicze, działa rozkurczowo, reguluje pracę serca, rozszerza naczynia krwionośne, reguluje poziom cholesterolu, chroni organizm przed nowotworami i starzeniem. Picie na czczo 1 łyżeczki dobrej oliwy i popicie jej szklanką ciepłej wody, wypływa na wzmocnienie skóry, włosów i paznokci.

Olej kukurydziany zawiera witaminę; E, oraz kwas linolowy, dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu, poprawia mikrokrążenie w skórze, chroni organizm przed starzeniem, wywiera korzystny wpływ na układ mięśniowy i naczyniowy.

Olej słonecznikowy zawiera witaminy; A, D, E, F oraz kwas linolowy, dzięki czemu reguluje funkcję tarczycy, wpływa na przemianę białka, tłuszczów i węglowodanów w organizmie.

Olej rzepakowy zawiera witaminy; A, E, D3, K, oraz kwas linolowy, dzięki czemu przeciwdziała chorobom układu krążenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje przemianę materii, łagodzi zapalenia stawów, działa przeciwkrzepliwie.

Olej z pestek winogron – zawiera witaminę; E, oraz kwas linolowy, dzięki czemu przeciwdziała chorobom układu krążenia (zapobiega miażdżycy), zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby serca, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia mikrokrążenie w skórze chroniąc organizm przed starzeniem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące oliwy i oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]