Składniki
- 60 dag karkówki bez kości
- sól, pieprz
Składniki marynaty
- 6 łyżek oliwy ekstra vergin
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki łagodnego keczupu
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na kotlety grubości 1 cm, każdy rozbić pięścią (do rozbicia mięsa nie należy używać tłuczka bowiem mięso będzie za suche), rozbite kotlety z każdej strony oprószyć solą i pieprzem.
- Marynata; oliwę dokładnie wymieszać z miodem i keczupem, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Marynatą posmarować kotlety, w zakrytym naczyniu odstawić na noc do lodówki.
- Kotlety grillować na ruszcie po około 10 minut z każdej strony.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Marynaty do mięs
Kulinarek poleca; Karkówkę z grilla w marynacie pikantnej ; Karkówkę z grilla w marynacie piwnej