KARKÓWKA Z GRILLA W MARYNACIE PIKANTNEJ

Karkówka
Składniki

  • 1 kg karkówki bez kości
  • sól, pieprz
  • pieprz

Składniki marynaty

Marynata

  • 10 łyżek oliwy 
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta chili
  • pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na kotlety grubości 1 cm, każdy lekko rozbić pięścią (do rozbicia mięsa nie należy używać tłuczka bowiem mięso będzie za suche).
  • Rozbite kotlety z każdej strony oprószyć solą i pieprzem.
  • Marynata; oliwę połączyć z keczupem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, majeranek, bazylię, szczyptę chili, dokładnie wymieszać.
  • Marynatą posmarować kotlety, każdy zawinąć w folię aluminiową, odstawić na noc do lodówki.

  • Kotlety grillować po około 10 minut z każdej strony.

Karkówka

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Marynaty do mięs

Kulinarek poleca; Karkówkę z grilla w marynacie miodowej ; Karkówkę z grilla w marynacie piwnej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]