Składniki
- 1 kg karkówki bez kości
- sól, pieprz
- pieprz
Składniki marynaty
- 10 łyżek oliwy
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta chili
- pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na kotlety grubości 1 cm, każdy lekko rozbić pięścią (do rozbicia mięsa nie należy używać tłuczka bowiem mięso będzie za suche).
- Rozbite kotlety z każdej strony oprószyć solą i pieprzem.
- Marynata; oliwę połączyć z keczupem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, majeranek, bazylię, szczyptę chili, dokładnie wymieszać.
- Marynatą posmarować kotlety, każdy zawinąć w folię aluminiową, odstawić na noc do lodówki.
- Kotlety grillować po około 10 minut z każdej strony.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Marynaty do mięs
Kulinarek poleca; Karkówkę z grilla w marynacie miodowej ; Karkówkę z grilla w marynacie piwnej