Składniki
- 1 kg opieniek
- sól
Składniki zalewy
- 4 szklanki wody
- 2 średnie cebule
- 4 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu 10%
- 1 łyżeczka soli
Etapy przygotowania
- Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, małe pozostawić w całości z większych pozostawić jedynie kapelusze, odstawić.
- W garnku zagotować lekko osoloną wodę, do wrzącej wody włożyć przygotowane grzyby, zagotować, gotować na małym ogniu około 25 minut, obgotowane grzyby osączyć na durszlaku, odstawić.
- Zalewa; do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone w krążki lub piórka cebule, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego wraz z ziarenkami pieprzu, całość zagotować, zagotowaną zalewę odstawić, przestudzić, do przestudzonej (ciepłej) zalewy dodać cukier, ocet i sól, całość przemieszać, odstawić.
- Obgotowane, osączone i przestudzone grzyby przełożyć do dużego garnka, zalać je przygotowaną zalewą, odstawić pod przykryciem na około 2 godziny, od czasu do czasu delikatnie przemieszać, następnie grzyby wraz z cebulą i przyprawami przełożyć do małych słoiczków i zalać je pozostałą w garnku zalewą, tak aby zalewa całkowicie je zakrywała.
- Słoiczki zakręcić, pasteryzować 15 – 20 minut.
Grzybki wyjęte ze słoiczka po 8 miesiącach
Info Kulinarka
Grzybki marynowane to znakomite przystawki na każdą okazję, to doskonałe dodatki do przekąsek, past, sałatek i kanapek
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Grzybki w marynacie łagodnej inaczej ; Grzybki w marynacie słodkiej ; Grzybki w marynacie winnej ; Grzybki z papryką w marynacie ostrej ; Przystawki na każdą okazję