Składniki
- 1 kg grzybów leśnych (borowiki, kurki lub podgrzybki)
- 3 duże kolorowe papryki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka soli
- gorczyca
- liście laurowe
- sól
Składniki zalewy
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki octu 10%
- 1 opakowanie przyprawy do marynowania warzyw i grzybów
Etapy przygotowania
- Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, odciąć trzony (do marynaty pozostawić jedynie kapelusze), większe pokroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości.
- Paprykę umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować (blanszować Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych) 3 minuty, wystudzić, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki wg upodobania.
- Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki.
- Zagotować 1 l osolonej wody (1 łyżka soli na 1 l wody)), do wrzątku wrzucić przygotowane grzyby, gotować 15 minut Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, wrzucić cebulę, gotować jeszcze 5 minut, odcedzić, przelać zimna wodą, wystudzić.
- Grzyby, cebulę i paprykę ułożyć w słoiczkach, do każdego dodać; 1/2 łyżeczki gorczycy Zobacz Info; Rady dotyczące ziół, 1 liść laurowy.
- Zalewa; wodę zagotować z octem i przyprawą, gorącą zalewą zalać grzyby w słoiczkach, tak aby zalew całkowicie je zakrywała.
- Słoiczki zakręcić, pasteryzować 15 minut.
Info Kulinarka
Grzybki marynowane to znakomite przystawki na każdą okazję, doskonałe dodatki do przekąsek, past, sałatek i kanapek
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Grzybki w marynacie łagodnej ; Grzybki w marynacie słodkiej ; Grzybki w marynacie winnej ; Przystawki na każdą okazję