GRZYBKI Z PAPRYKĄ W MARYNACIE OSTREJ


Składniki

  • 1 kg grzybów leśnych (borowiki, kurki lub podgrzybki)
  • 3 duże kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka soli
  • gorczyca
  • liście laurowe
  • sól

Składniki zalewy

  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 1 opakowanie przyprawy do marynowania warzyw i grzybów

Etapy przygotowania

  • Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, odciąć trzony (do marynaty pozostawić jedynie kapelusze), większe pokroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości.
  • Paprykę umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować (blanszować Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych) 3 minuty, wystudzić, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki wg upodobania.
  • Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki.
  • Zagotować 1 l osolonej wody (1 łyżka soli na 1 l wody)), do wrzątku wrzucić przygotowane grzyby, gotować 15 minut Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, wrzucić cebulę, gotować jeszcze 5 minut, odcedzić, przelać zimna wodą, wystudzić.
  • Grzyby, cebulę i paprykę ułożyć w słoiczkach, do każdego dodać; 1/2 łyżeczki gorczycy Zobacz Info; Rady dotyczące ziół, 1 liść laurowy.
  • Zalewa; wodę zagotować z octem i przyprawą, gorącą zalewą zalać grzyby w słoiczkach, tak aby zalew całkowicie je zakrywała. 
  • Słoiczki zakręcić, pasteryzować 15 minut.
     

Info Kulinarka

Grzybki marynowane to znakomite przystawki na każdą okazję, doskonałe dodatki do przekąsek, past, sałatek i kanapek

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek poleca; Grzybki w marynacie łagodnej ; Grzybki w marynacie słodkiej ; Grzybki w marynacie winnej ; Przystawki na każdą okazję

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]