Składniki
- 2 główki czerwonej kapusty o wadze po około 1,5 kg
- 1,5 łyżki soli
Składniki zalewy
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu winnego
- 1,5 szklanka cukru
- 2 goździki
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić, wyciąć głąby, drobno poszatkować, oprószyć solą, przemieszać, pod przykryciem odstawić na całą noc.
- Zalewa; wodę połączyć z octem i cukrem, dodać goździki, przemieszać, zagotować, do wrzątku dodać osączoną kapustę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Gorącą kapustę przełożyć do słoików (lekko ugnieść), zalać zalewą z garnka tak aby zalewa zakrywała kapustę, w razie potrzeby słoiki uzupełnić dorobioną zalewą, słoiki zamknąć, pasteryzować 10 minut.
Kapusta wyjęta ze słoika po 3 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące kapusty ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kapustę białą marynowaną z buraczkami ; Kapustę pekińską marynowaną z warzywami