KAPUSTA CZERWONA MARYNOWANA NA SŁODKO

Kapusta
Składniki

  • 2 główki czerwonej kapusty o wadze po około 1,5 kg
  • 1,5 łyżki soli

Składniki zalewy

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1,5 szklanka cukru
  • 2 goździki

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić, wyciąć głąby, drobno poszatkować, oprószyć solą, przemieszać, pod przykryciem odstawić na całą noc.
  • Zalewa; wodę połączyć z octem i cukrem, dodać goździki, przemieszać, zagotować, do wrzątku dodać osączoną kapustę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Gorącą kapustę przełożyć do słoików (lekko ugnieść), zalać zalewą z garnka tak aby zalewa zakrywała kapustę, w razie potrzeby słoiki uzupełnić dorobioną zalewą, słoiki zamknąć, pasteryzować 10 minut.

Kapusta wyjęta ze słoika po 3 miesiącach

Kapusta

Kapusta (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące kapusty ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Kapustę białą marynowaną z buraczkami ; Kapustę pekińską marynowaną z warzywami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]