WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE WARZYW

LogoWarzywa

Buraki – zawierają, bogate źródła minerałów i witamin, dzięki czemu pobudzają krążenie, regulują trawienie, pomagają leczyć przeziębienia.

Buraki kwaszone – zawierają minerały; magnez, potas, wapń, żelazo, witaminy; A, B1, C, zawierają także kwas foliowy, dzięki czemu pomagają w leczeniu anemii, nadciśnienia i zaparć.

Cebula i czosnek – zawierają aktywne związki siarki, dzięki czemu posiadają właściwości bakteriobójcze (zwalczają wirusy i bakterie układu pokarmowego i dróg oddechowych), wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, pobudzają system immunologiczny, jedzenie świeżego czosnku obniża stężenie cukru we krwi.

Chrzan – korzeń chrzanu zawiera, minerały; fosfor, magnez, potas, siarkę, sód, wapń, żelazo, witaminy; A, B, C, E, a także aminokwasy, enzymy, flawonoidy, fitoncydy i synigryny, dzięki czemu posiada działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, ułatwia przemianę materii, poprawia czynności nerek, wykorzystywany jest  w leczeniu przeziębień jako środek rozgrzewający, odkażający, przeciwkaszlowy i środek udrażniający drogi oddechowe, wykorzystywany jest także w leczeniu bólów reumatycznych. Chrzanu nie wolno spożywać osobom cierpiącym na marskość wątroby, stany zapalne przewodu pokarmowego oraz osobom cierpiącym na schorzenia nerek. Syrop przeciwkaszlowy – “ 20 dag utartego korzenia chrzanu wymieszać ze szklanką ciepłej przegotowanej wody, pod przykryciem odstawić na 30 minut, wywar przecedzić, wymieszać ze szklanką płynnego miodu, pić 3 razy dziennie po łyżce (dzieci po łyżeczce) ” przepis syropu cytowany wg czasopisma Tina z dn. 15 lipiec 2009r.

Kapusta biała – zawiera minerały; fosfor, mangan, miedź, potas, sód, wapń, żelazo, witaminy; A, B, C, E, a także dużą zawartość pierwiastka siarki, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci, ponadto zawiera substancje mające wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz substancje zapobiegające rozwojowi nowotworów, do ciekawej właściwości kapusty należy zdolność regulowania temperatury ciała, w przypadku zbyt wysokiej obniża ją, w przypadku zbyt niskiej podwyższa ją, sok z kapusty jest doskonałym środkiem stosowanym w leczeniu niedokwaśności i nadkwaśności, w leczeniu chorób dróg oddechowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, wątroby i śledziony, natomiast okłady z liści kapusty stosowane są przy chorobach skóry, przynoszą ulgę w bólach głowy i nerwobólach, bólach reumatycznych, mięśni i stawów.

Kapusta czerwona zawiera, minerały; cynk, fluor, magnez, mangan, miedź, sód, żelazo, witaminy; B, C, E, K, przeciwutleniacz; cyjanidyny, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia wzrok, pomaga w zwalczaniu chorób neurologicznych.

Kapusta kwaszona biała zawiera, minerały; cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo, witaminy; C, B6, B12, PP, dzięki kiszeniu zawiera, błonnik obniżający poziom cholesterolu, a także specjalne enzymy mlekowe dzięki którym sok z kiszonki jest lekarstwem na dolegliwości układu moczowego i oddechowego, dezynfekuje przewód pokarmowy, wzmacnia odporność, poprawia pracę wątroby, przyspiesza trawienie, niweluje szkodliwe działanie alkoholu, można go spożywać bez dodatków lub przyrządzać z niego pyszne napoje np. koktajl pomidorowy; 2 szklanki soku z kiszonej kapusty połączyć z 1 szklanką soku pomidorowego, przyprawić do smaku solą, cukrem i mieloną papryką, podawać schłodzony, czerwona zawiera witaminy; A, C, K, zawiera też antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu wpływa na obniżenie cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i nowotworów.

Marchew – zawiera, minerały; cynk, fosfor, magnez, wapń, żelazo, witaminy; A1, B1, B2, C, E, oraz beta – karoten, dzięki czemu posiada działanie przeciwnowotworowe, reguluje prace przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, wzmacnia odporność, wzrok, wygładza skórę, zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie.

Ogórki kwaszone – zawierają w bardzo dużej ilości witaminę; C, są lekko strawne, dzięki czemu pomagają usunąć z organizmu nadmiar wody, przyspieszają przemianę materii.

Papryka – zawiera minerały; magnez, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, witaminy; komplet witamin z grupy B, witaminę C, E, zawiera także beta – kreaton, rutynę, kwas foliowy, luteinę, zeaksantynę, dzięki czemu wzmacnia układ immunologiczny, wzmacnia naczynia krwionośne, wzmacnia wzrok, zawiera też błonnik obniżający poziom cholesterolu oraz kapsaicyny występującą w papryce ostrej, posiadającą właściwości antyrakotwórcze, poprawiającą krążenie krwi, zapobiegającą powstawaniu zakrzepów, a tym samym zapobiegającą zawałom serca i udarom mózgu, należy wiedzieć, że spożywanie ostrej papryki jest przeciwwskazane przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Papryka kwaszona – zawiera minerały; magnez, potas, wapń, witaminy; z grupy B, witaminę C, E, K, zawiera też beta – kreaton, dzięki czemu wzmacnia odporność, posiada działanie przeciwnowotworowe, reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Pomidory zawierają, minerał; potas, witaminy; A, B6, C, a także likopen (barwnik nadający im czerwony kolor) będący silnym utleniaczem, dzięki czemu obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału, posiadają działanie antynowotworowe, sprzyjają poprawie przemiany materii.

Pomidory kwaszone – zawierają minerał; potas, witaminę; C, zawierają też likopen (barwnik nadający im czerwony kolor), dzięki czemu zapobiegają osteoporozie, chorobom serca (miażdżyca, zawał), posiadają działanie antynowotworowe.

Rzodkiewka zawiera, minerały; wapń, żelazo, fosfor, witaminy; C, B1, B2, PP, dzięki czemu wspomaga usuwanie z organizmu toksyn.

Sałata – zawiera minerały; fosfor, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo, witaminy; A, z grupy B, C, D i E, zawiera także błonnik, kwas foliowy, antyoksydanty takie jak karotenoidy, polifenolokwasy, flawonoidy, dzięki czemu chroni przed wolnymi rodnikami, wspomaga układ krążenia, poprawia trawienie, zapobiega nowotworowi okrężnicy, spożywana regularnie działa uspokajająco i nasennie, jest podstawą diety niskokalorycznej i kuracji odchudzających ( 100g sałaty to tylko 12 kcal.).

Soczewica – zawiera minerały; cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo, witaminy; A, B1, B2, B6, C, zawiera także błonnik wspomagający układ trawienny, redukujący poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, stabilizuje poziom glukozy we krwi dzięki czemu zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę u diabetyków, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, zawiera też węglowodany i kwas foliowy, wspomagający działanie systemu nerwowego.

Szparagi – niesamowicie zdrowe i niskokaloryczne (100g szparagów to tylko 26 kcal.) zawierają, minerały; fosfor, magnez, potas, selen, żelazo, witaminy; B, C i K, szparagi zielone dodatkowo witaminę; A, posiadają dużą zawartość błonnika dzięki czemu poprawiają pracę układu pokarmowego, dzięki zawartym związkom kwasu asparaginowego biorącym udział w metabolizmie tkanki nerwowej, wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację, regularne spożywanie szparagów obniża ryzyko występowania chorób nowotworowych i chorób serca, zwiększa krzepliwość krwi, zapobiega pękaniu naczyń włosowatych, przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn.

Szpinak – zawiera minerały; chlor, cynk, jod, fluor, fosfor, kobalt, mangan, miedź, magnez, potas, wapń, sód, żelazo, witaminy; A, B1, B2, B6, C, E, K oraz biotynę, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas szczawiowy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych (zwłaszcza nowotworu płuc), pomaga w leczeniu schorzeń trzustki, nadciśnienia, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie, pomaga w zwiększeniu masy mięśniowej, jest podstawą diety niskokalorycznej i kuracji odchudzających ( 100g szpinaku to 20 – 30 kcal.), mankamentem szpinaku jest posiadanie kwasu szczawiowego, który w połączeniu z wapniem tworzy nieprzyswajalny przez organizm szczawian wapnia, dlatego też szpinaku nie powinny spożywać osoby mające problemy z nerkami, wątrobą, reumatyzmem, artretyzmem.

Ziemniaki – zawierają minerały; cynk, fosfor, jod, magnez, potas, wapń, żelazo, witaminy; A, B1, B2, B6, C, K, PP, oraz błonnik, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają układ kostny, ułatwiają trawienie, przyspieszają przemianę materii, łagodzą stan zmęczenia i stresu, są lekko strawne, łatwo przyswajalne, niskokaloryczne (100g ziemniaków to 77 kcal.), zawierają znikome ilości tłuszczu, dzięki czemu pomagają w walce z nadwagą.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące soczewicy ; Rady dotyczące szparagów ; Rady dotyczące ziemniaków

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]