Składniki
- 1 średnia główka czerwonej kapusty
- 5 dag rodzynek
- 2 duże słodkie jabłka
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek jabłkowego octu winnego
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, poszatkować, przełożyć do garnka.
- Rodzynki opłukać, odstawić, jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzanym oleju lekko zarumienić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone jabłka, przemieszać, smażyć około 2 minut, odstawić.
- Do poszatkowanej kapusty dodać podsmażoną cebulę z jabłkami, wsypać rodzynki, całość oprószyć cukrem, skropić octem winnym, przemieszać, zalać szklanką zimnej wody, gotować Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut (co jakiś czas kapustę przemieszać) do czasu, aż kapusta będzie miękka, pod koniec gotowania kapustę ewentualnie do smaku doprawić cukrem i octem.
- Kapustę podawać na ciepło, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; wyśmienite do kapusty Kluchy na parze oraz Karkówkę pieczoną w warzywach
Kulinarek poleca; Przystawki do potraw