KAPUSTA CZERWONA NA SŁODKO


Składniki

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 5 dag rodzynek
  • 2 duże słodkie jabłka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki jabłkowego octu winnego

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, poszatkować, przełożyć do garnka.
  • Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju lekko zarumienić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone jabłka, przemieszać, smażyć 2 minuty, odstawić.
  • Do poszatkowanej kapusty dodać podsmażoną cebulę z jabłkami, wsypać rodzynki, całość oprószyć cukrem i skropić octem winnym, przemieszać, zalać szklanką zimnej wody, gotować Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut (co jakiś czas kapustę przemieszać) do czasu, aż kapusta będzie miękka.
  • Kapustę podawać na ciepło.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; wyśmienite do kapusty Kluchy na parze oraz Karkówkę pieczoną w warzywach

Kulinarek poleca; Przystawki do potraw