Składniki
- 1,5 kg karkówki bez kości
- 80 dag porów
- 100 ml śmietany 30%
- 3 łyżki oleju
- 2 duże cebule
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, cebulę obrać, opłukać, pokroić na grube cząstki.
- W żaroodpornym naczyniu na rozgrzanym oleju obsmażyć pokrojoną cebulę, dodać osuszone mięso, całość podlać 1,5 szklanki gorącej przegotowanej wody, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, dusić po przykryciem około 90 minut.
- Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w talarki, kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do mięsa na 30 minut przed końcem pieczenia, całość polać śmietaną, wstawić do piekarnika, dokończyć pieczenie.
- Sos z pieczenia wraz z warzywami przyprawić solą i pieprzem.
- Mięso pokroić w plastry, podawać na ciepło z sosem i warzywami, przybrać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące mięsa ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienite do pieczeni Kluchy na parze ; doskonałą do pieczeni Kapustę czerwoną na słodko ; Przystawki do potraw