KARKÓWKA PIECZONA W WARZYWACH


Składniki

  • 1,5 kg karkówki bez kości
  • 80 dag porów
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, cebulę obrać, opłukać, pokroić na grube cząstki.
  • W żaroodpornym naczyniu na rozgrzanym oleju obsmażyć pokrojoną cebulę, dodać osuszone mięso, całość podlać 1,5 szklanki gorącej przegotowanej wody, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, dusić po przykryciem około 90 minut.
  • Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w talarki, kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do mięsa na 30 minut przed końcem pieczenia, całość polać śmietaną, wstawić do piekarnika, dokończyć pieczenie.
  • Sos z pieczenia wraz z warzywami przyprawić solą i pieprzem.
  • Mięso pokroić w plastry, podawać na ciepło z sosem i warzywami, przybrać posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące mięsa ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienite do pieczeni Kluchy na parze ; doskonałą do pieczeni Kapustę czerwoną na słodko ; Przystawki do potraw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]