KLUCHY NA PARZE


Składniki

  • 60 dag mąki
  • 6 dag drożdży
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Etapy przygotowania

  • Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i 1 łyżkę mąki, rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę połączyć z wyrośniętym rozczynem drożdży, dodać żółtka z 4 jajek, szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto, dodać olej, ponownie zagnieść, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Z wyrośniętego ciasta uformować gruby wałek, pokroić go na kawałki i uformować z nich duże kule.
  • Szeroki garnek z gotującą się wodą przykryć gazą złożoną z kilku warstw, dość mocno obwiązać ją sznurkiem lub gumką na obwodzie garnka, na gazie układać partiami (tak aby się nie stykały) uformowane z ciasta kule, nakryć je drugim szerokim naczyniem, gotować na parze 20 minut.
  • Kluchy podawać na ciepło z karkówką pieczoną w warzywach i kapustą czerwoną na słodko, wg receptur Kulinarka.
  •  

Info Kulinarka

Kluchy na parze znane też jako Kluchy na łachu

Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Karkówkę pieczoną w warzywach ; Kapustę czerwoną na słodko

Kulinarek poleca; inne Potrawy ; Przystawki do potraw ; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]