Składniki
- 60 dag mąki
- 6 dag drożdży
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- sól
Etapy przygotowania
- Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i 1 łyżkę mąki, rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę połączyć z wyrośniętym rozczynem drożdży, dodać żółtka z 4 jajek, szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto, dodać olej, ponownie zagnieść, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Z wyrośniętego ciasta uformować gruby wałek, pokroić go na kawałki i uformować z nich duże kule.
- Szeroki garnek z gotującą się wodą przykryć gazą złożoną z kilku warstw, dość mocno obwiązać ją sznurkiem lub gumką na obwodzie garnka, na gazie układać partiami (tak aby się nie stykały) uformowane z ciasta kule, nakryć je drugim szerokim naczyniem, gotować na parze 20 minut.
- Kluchy podawać na ciepło z karkówką pieczoną w warzywach i kapustą czerwoną na słodko, wg receptur Kulinarka.
Info Kulinarka
Kluchy na parze znane też jako Kluchy na łachu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Karkówkę pieczoną w warzywach ; Kapustę czerwoną na słodko
Kulinarek poleca; inne Potrawy ; Przystawki do potraw ; Surówki