Składniki
- 5 dużych marchewek
- 2 cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Marchewki umyć, obrać, pokroić w kostkę, cebule obrać, posiekać.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone marchewki, pomidory (bez skórki) z zalewą, oregano, paprykę, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
- Marchewkę podawać na ciepło, brzeg talerza dekoracyjnie oprószyć słodką papryką.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; doskonałego do marchewki Dorsza w sosie pomidorowym