Składniki
- 80 dag filetów z dorsza
- 1 cytryna
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz, oregano
- olej do smażenia
- kilka gałązek koperku
Składniki na sos
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz, cukier
Etapy przygotowania
- Filety oczyścić, osuszyć, pokroić na porcje według uznania, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, oregano, odstawić pod przykryciem na 15 minut.
- Sos; cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, zeszklić razem na rozgrzanym maśle, dodać pomidory wraz zalewą, przemieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać posiekany szczypiorek i koperek, przemieszać, odstawić.
- Rybę oprószyć mąką, usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Filety podawać na ciepło, polane ciepłym sosem, przybrane gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos pomidorowy ; Sosy do potraw
Kulinarek poleca; doskonałą do dorsza Marchewkę duszoną w pomidorach