DORSZ W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki

  • 80 dag filetów z dorsza
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, oregano
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek koperku

Składniki na sos

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz, cukier

Etapy przygotowania

  • Filety oczyścić, osuszyć, pokroić na porcje według uznania, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, oregano, odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  • Sos; cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, zeszklić razem na rozgrzanym maśle, dodać pomidory wraz zalewą, przemieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać posiekany szczypiorek i koperek, przemieszać, odstawić.
  • Rybę oprószyć mąką, usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Filety podawać na ciepło, polane ciepłym sosem, przybrane gałązką koperku.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sos pomidorowy ; Sosy do potraw

Kulinarek poleca; doskonałą do dorsza Marchewkę duszoną w pomidorach

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]