Mięso ryb zawiera, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe łatwo przyswajalne białko, minerały; fosfor, magnez, wapń, potas, cynk, jod, witaminy; A, D (zwłaszcza ryby tłuste), E, oraz witaminy z grupy B (zwłaszcza ryby chude), mięso ryb, zwłaszcza ryb tłustych, wpływa na obniżenie ciśnienia, usprawnia funkcjonowanie mózgu, przeciwdziała arytmii serca, dzięki zdrowym kwasom omega-3, zapobiega miażdżycy, obniża cholesterol, pomaga w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, mięso ryb zwiększa też odporność organizmu przed infekcjami i chorobami, wspomaga układ trawienny, zapobiega odkładaniu się w organizmie glukozy i tłuszczy, wspiera kontrolę poziomu lipidów we krwi.
Ryby o mięsie chudym – Mintaj, Morszczuk, Panga, Pstrąg, Sandacz.
Ryby o mięsie tłustym – Dorsz, Halibut, Karp, Łosoś.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb