Składniki
- 2 główki kapusty pekińskiej (po około 1 kg każda)
- 2 duże marchewki
- 1 duża czerwona cebula
- 1 pietruszka
- 1/2 średniej wielkości selera
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Składniki zalewy
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu winnego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 4 ziarenka pieprzu
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, drobno poszatkować, marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać, pokroić w półplasterki, pietruszkę, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem i solą, dodać ziarenka pieprzu, przemieszać, zagotować.
- Kapustę połączyć z marchewką, cebulą, pietruszką, selerem, koperkiem i natką pietruszki, dokładnie wymieszać, zalać gorącą zalewą, przemieszać, odstawić pod przykryciem na około 50 minut.
- Kapustę z warzywami przełożyć do słoików (lekko ugnieść), zalać zalewą z garnka tak aby zalewa zakrywała kapustę, w razie potrzeby słoiki uzupełnić dorobioną zalewą, słoiki zamknąć, pasteryzować 10 minut.
Kapusta wyjęta ze słoika po 11 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kapustę białą marynowaną z buraczkami ; Kapustę czerwoną marynowaną na słodko