Składniki
- 50 dag fasolki szparagowej żółtej
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 1 duża papryka czerwona
- 200 ml śmietany 18%
- 200 ml śmietany 30%
- 3 łyżki masła
- oregano
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Fasolkę (może być mrożona) umyć, odciąć końcówki, oczyścić z włókien, pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej na dwa), wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody (mrożoną z opakowania bezpośrednio wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody), doprowadzić do wrzenia, gotować około 5 – 8 minut, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą, osączyć, odstawić Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki, cebulę obrać, posiekać, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski długości pokrojonej fasolki.
- W rondlu, na rozgrzanym maśle lekko zarumienić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, przemieszać, chwilę przesmażyć, do podsmażonych (zarumienionych) pieczarek dodać pokrojoną paprykę, osączoną fasolkę, wlać obie śmietany, obficie oprószyć oregano, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, dusić na małym ogniu około 8 – 10 minut, odstawić.
- Fasolkę podawać na ciepło, brzeg talerza dekoracyjnie oprószyć oregano.
Info Kulinarka
Doskonała przystawka do pieczonego drobiu i smażonych ryb, wyborna z młodymi ziemniakami, wyśmienita z ryżem na sypko, smakuje też po prostu z chlebem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Potrawy ; Ryby ; Przystawki do potraw