GRZYBKI W MARYNACIE ŁAGODNEJ

Grzybki
Składniki

  • 1 kg grzybów leśnych (borowiki, kurki, podgrzybki)
  • 30 dag małych cebulek
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • gorczyca
  • pieprz
  • świeży rozmaryn

Składniki zalewy

  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka przyprawy do marynowania warzyw i grzybów

Etapy przygotowania

  • Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, odciąć trzony (do marynaty pozostawić jedynie kapelusze), większe pokroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości, do garnka wlać 1 l wody, dodać 1 łyżkę soli i 1 łyżkę octu, przemieszać, zagotować, do wrzącej wody włożyć przygotowane grzyby, ponownie zagotować, gotować Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów 15 minut, co jakiś czas mieszając (w czasie gotowania zebrać szumowiny), po 15 minutach do gotowanych grzybów dodać obrane cebulki, przemieszać, gotować jeszcze 5 minut, grzyby z cebulkami odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić.
  • Grzyby przełożyć do słoiczków, do każdego dodać 2 – 3 cebulki, 1 łyżeczkę gorczycy Zobacz Info; Rady dotyczące ziół, kilka ziaren pieprzu, małą gałązkę rozmarynu.
  • Zalewa; wodę zagotować z octem, cukrem, solą i przyprawą, gorącą zalewą zalać grzyby w słoiczkach, tak aby zalewa całkowicie je zakrywała.
  • Słoiczki zakręcić, pasteryzować 20 minut.

Grzybki wyjęte ze słoiczka po 4 miesiącach

Grzybki

Grzybki (OneDrive)

Info Kulinarka

Grzybki marynowane to znakomite przystawki na każdą okazję, to doskonałe dodatki do przekąsek, past, sałatek i kanapek

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek poleca; Grzybki w marynacie łagodnej inaczej ; Grzybki w marynacie słodkiej ; Grzybki w marynacie winnej ; Grzybki z papryką w marynacie ostrej ; Przystawki na każdą okazję

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]