Składniki
- 1 kg grzybów leśnych; borowiki, kurki, podgrzybki
- 1 łyżka soli
Składniki zalewy
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu winnego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki gorczycy
- 6 listków laurowych
- 16 goździków
Etapy przygotowania
- Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, odciąć trzony (do marynaty pozostawić jedynie kapelusze), większe pokroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości.
- Zagotować 1 l osolonej wody, do wrzątku wrzucić przygotowane grzyby, gotować, 20 minut, osączyć, przelać zimną wodą, ostudzić.
- Zalewa; wodę połączyć z cukrem i solą, dodać gorczycę, listki laurowe, goździki, przemieszać, zagotować, dodać ocet, przemieszać, ponownie zagotować, przestudzić.
- Grzyby przełożyć do słoiczków, zalać przestudzoną zalewą, tak aby zalewa całkowicie je zakrywała.
- Słoiczki zakręcić, pasteryzować 10 minut.
Info Kulinarka
Grzybki marynowane to znakomite przystawki na każdą okazję, doskonałe dodatki do przekąsek, past, sałatek i kanapek
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Grzybki w marynacie łagodnej ; Grzybki w marynacie winnej ; Grzybki z papryką w marynacie ostrej
Kulinarek poleca; Przystawki na każdą okazję