GRZYBKI W MARYNACIE SŁODKIEJ


Składniki

  • 1 kg grzybów leśnych; borowiki, kurki, podgrzybki
  • 1 łyżka soli

Składniki zalewy

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 6 listków laurowych
  • 16 goździków

Etapy przygotowania

  • Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, odciąć trzony (do marynaty pozostawić jedynie kapelusze), większe pokroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości.
  • Zagotować 1 l osolonej wody, do wrzątku wrzucić przygotowane grzyby, gotować, 20 minut, osączyć, przelać zimną wodą, ostudzić.
  • Zalewa; wodę połączyć z cukrem i solą, dodać gorczycę, listki laurowe, goździki, przemieszać, zagotować, dodać ocet, przemieszać, ponownie zagotować, przestudzić.
  • Grzyby przełożyć do słoiczków, zalać przestudzoną zalewą, tak aby zalewa całkowicie je zakrywała.
  • Słoiczki zakręcić, pasteryzować 10 minut.

 

Info Kulinarka

Grzybki marynowane to znakomite przystawki na każdą okazję, doskonałe dodatki do przekąsek, past, sałatek i kanapek

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Grzybki w marynacie łagodnej ; Grzybki w marynacie winnej ; Grzybki z papryką w marynacie ostrej

Kulinarek poleca; Przystawki na każdą okazję

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]