Bazylia, Rozmaryn, Tymianek, Szałwia – w postaci świeżej lub suszonej zawierają silne przeciwutleniacze, które chronią przed miażdżycą i regulują poziom ciśnienia krwi.
Gorczyca – wodny wyciąg z ziaren stosuje się w chorobach przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka, nieżycie jelit, niestrawności, medycyna ludowa zaleca przykładanie woreczków wypełnionych ziarnami gorczycy białej, do miejsc z bólami reumatycznymi i do bolących stawów.
Kminek – zawiera duże ilości olejku lotnego, tłuszczu, związków białkowych, cukrów, witamin, kwasów organicznych, dzięki czemu zapobiega wzdęciom, ułatwia trawienie, znosi skurcze żołądkowo – jelitowe, działa moczopędnie, napar sporządzony z jednej łyżeczki zmiażdżonego kminku, zalanego szklanką wrzątku, zalecany jest przy zaburzeniach trawiennych, wrzodach żołądka i dwunastnicy, przy chorobach wątroby.
Koperek – zawiera, minerały; fosfor, wapń, żelazo, witaminy; A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, dzięki czemu leczy zaburzenia jelitowo – żołądkowe, pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz śluzu dróg oddechowych, działa uspakajająco i mlekopędnie stanowiąc ważny element diety kobiet karmiących.
Lubczyk – zawiera witaminę E, olejek lotny, cukry, kwasy organiczne, dzięki czemu posiada działanie moczopędne, pobudza trawienie, zapobiega wzdęciom, hamuje wchłanianie złego cholesterolu, uznawany też jest jako afrodyzjak.
Natka pietruszki – zawiera minerały; fluor, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo, witaminy; A, C, dzięki czemu wspomaga układ krążenia i wzrok, ułatwia trawienie i przemianę materii, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, zapobiega wzdęciom, posiada działanie moczopędne, wzmacnia krwawienie miesiączkowe, pomaga w wywołaniu spóźnionej miesiączki, łagodzi bóle menstruacyjne.
Szczypiorek – zawiera, minerały; chlor, fosfor, kwas krzemowy, magnez, potas, sód, wapń, żelazo, witaminy; A1, B1, B2, C, E, zawiera także karoten i kwas foliowy, dzięki czemu posiada właściwości bakteriobójcze, pobudza apetyt, ułatwia trawienie, posiada lekkie działanie przeczyszczające.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ziół