Składniki
- 1 kg grzybów leśnych (borowiki, kurki lub podgrzybki)
- 1 łyżka soli
Składniki zalewy
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka octu winnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 10 goździków
- 12 ziarenek ziela angielskiego
Etapy przygotowania
- Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, odciąć trzony (do marynaty pozostawić jedynie kapelusze), większe pokroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości.
- Zagotować 1 l osolonej wody, do wrzątku wrzucić przygotowane grzyby, gotować 20 minut, osączyć, przelać zimną wodą, ostudzić.
- Zalewa; wodę połączyć z winem, octem, cynamonem i cukrem, dodać gorczycę, goździki, ziarenka ziela angielskiego, przemieszać, zagotować, gotować na małym ogniu 10 minut, przestudzić.
- Grzyby przełożyć do słoiczków, zalać przestudzoną zalewą, tak aby zalewa całkowicie je zakrywała.
- Słoiczki zakręcić, pasteryzować 20 minut.
Grzybki wyjęte ze słoiczka po 7 miesiącach
Info Kulinarka
Grzybki marynowane to znakomite przystawki na każdą okazję, to doskonałe dodatki do przekąsek, past, sałatek i kanapek
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Grzybki w marynacie łagodnej ; Grzybki w marynacie łagodnej inaczej ; Grzybki w marynacie słodkiej ; Grzybki z papryką w marynacie ostrej ; Przystawki na każdą okazję