Składniki
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
- Na rozgrzanym oleju, zeszklić razem cebulę i czosnek, dodać pomidory wraz z zalewą, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
- Dodać posiekaną bazylię, zmiksować na gładki sos.
Info Kulinarka
Wyśmienity do klopsików, znakomity do pierogów, doskonały do smażonych ryb
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy na ostro