SOS POMIDOROWY


Składniki

  • 2 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, posiekać, koperek opłukać, posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pomidory, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, następnie warzywa przetrzeć przez sitko, przetarte odstawić.
  • Na patelni roztopić masło i rozprowadzić w nim mąkę, wlać gorący bulion wołowy, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, dodać przetarte warzywa, przemieszać, ponownie zagotować, dodać posiekany koperek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity do wieprzowiny i wołowiny, znakomity do dziczyzny

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy na ostro

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]