Składniki
- 2 duże pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 1,5 szklanki bulionu wołowego
- 1,5 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, posiekać, koperek opłukać, posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pomidory, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, następnie warzywa przetrzeć przez sitko, przetarte odstawić.
- Na patelni roztopić masło i rozprowadzić w nim mąkę, wlać gorący bulion wołowy, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, dodać przetarte warzywa, przemieszać, ponownie zagotować, dodać posiekany koperek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Info Kulinarka
Wyśmienity do wieprzowiny i wołowiny, znakomity do dziczyzny
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy na ostro