SOS POMIDOROWY NA OSTRO


Składniki

  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 3 małe papryki czerwone
  • 3 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka sosu tabasco
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, papryczki chili, umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, posiekać, czosnek i cebulę obrać, posiekać.
  • W rondlu na roztopionym maśle zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać pokrojone papryki z posiekanymi papryczkami chili, przemieszać, chwilę przesmażyć, dodać pomidory wraz z zalewą, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, ugotowane warzywa przelać przez sitko (zachować część wywar) i osaczyć.
  • Osączone warzywa zmiksować na gładki sos, dodać sos tabasco (ewentualnie nieco pozostawionego wywaru), przyprawić solą i pieprzem, przemieszać.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity do mięs grillowanych, pieczonych i smażonych, doskonały do makaronu

Kulinarek poleca; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]