Składniki
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 3 małe papryki czerwone
- 3 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka sosu tabasco
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, papryczki chili, umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, posiekać, czosnek i cebulę obrać, posiekać.
- W rondlu na roztopionym maśle zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać pokrojone papryki z posiekanymi papryczkami chili, przemieszać, chwilę przesmażyć, dodać pomidory wraz z zalewą, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, ugotowane warzywa przelać przez sitko (zachować część wywar) i osaczyć.
- Osączone warzywa zmiksować na gładki sos, dodać sos tabasco (ewentualnie nieco pozostawionego wywaru), przyprawić solą i pieprzem, przemieszać.
Info Kulinarka
Wyśmienity do mięs grillowanych, pieczonych i smażonych, doskonały do makaronu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej