WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE OWOCÓW

LogoOwoce

Ananas – zawiera, minerał; potas, witaminę; C, a także zawiera enzym; bromelinę, ułatwiającą spalanie tłuszczu i trawienie białek, pomaga także usuwać z organizmu uboczne produkty przemiany materii.

Brzoskwinie – zawierają, minerały; magnez, wapń, żelazo, witaminy; B, C, PP, dzięki czemu zapobiegają zaburzeniom pokarmowym, zapewniają prawidłową przemianę materii.

Bez czarny – owoce czarnego bzu zawierają, minerały; potas, sód, wapń, żelazo, witaminy; A, B1, B2, C, zawierają także antocyjany, karotenoidy, garbniki, pektyny, olejki eteryczne i kwasy organiczne, dzięki czemu posiadają działanie napotne, moczopędne, przeciwbólowe oraz działanie ułatwiające oczyszczanie organizmu z toksyn, świeże owoce bzu czarnego zawierają glikozyd o nazwie sambunigryna posiadający właściwości toksyczne (powoduje uczucie mdłości i wymioty), glikozyd ten rozkłada się podczas gotowania i suszenia, dlatego owoce bzu czarnego można spożywać wyłącznie w stanie przetworzonym.

Jabłka – zawierają, minerały; fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo, witaminy; B1, B2, PP, C, dzięki czemu regulują gospodarkę wodną organizmu, zapobiegają anemii, wzmacniają układ odpornościowy, układ nerwowy, poprawiają pracę serca i wątroby, wzmacniają włosy, paznokcie i zęby, zawierają też, kwasy organiczne; jabłkowy i cytrynowy, pobudzające pracę przewodu pokarmowego zwiększając wydzielanie soków trawiennych, oraz pektyny, oczyszczające organizm z substancji trujących, regulujące florę bakteryjną w organizmie, zapobiegające wchłanianiu przez organizm cholesterolu pochodzącego z niezdrowego pożywienia, chroniąc organizm przed miażdżycą i zawałem.

Truskawki – zawierają, minerały; fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo, witaminy; A, B, C, dzięki czemu wspomagają usuwanie z organizmu toksyn, poprawiają przemianą materii, obniżają poziom złego cholesterolu, nadto zawierają; enzym bromelinę, ułatwiającą spalanie tłuszczu i trawienie białek, pektyny; zapobiegające zaparciom, antocyjany; obniżające ryzyko choroby wieńcowej oraz chroniące wzrok.

Wiśnie – zawierają, minerały; mangan, żelazo, witaminę; A, dzięki czemu chronią przed chorobami układu krążenia, stabilizują pracę serca, zawierają substancje zapobiegające nowotworom, wspomagają pracę jelit, przyspieszają przemianę materii.

Żurawina – zawiera minerały; fosfor, jod, miedź, wapń, witaminę; C, B1, B2, kwas cytrynowy i jabłkowy, dzięki czemu posiada działanie antybakteryjne, zapobiega infekcji dróg moczowych, ułatwia wydalenie bakterii E.coli z dróg moczowych (podobnie działa na bakterie helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów), zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i przyczynia się do ich rozpuszczania, świetnie wpływa na zęby zapobiegając próchnicy, chorobom dziąseł, powstawaniu kamienia i przebarwień, Rada; aby wzmocnić zęby, codziennie należy jeść kilka suszonych owoców żurawiny bez cukru, owoce żurawiny posiadają także przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko powstania miażdżycy i chorób układu krążenia.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące truskawek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]