Truskawki są znane od XVII wieku, powstały w wyniku przypadkowego skrzyżowania poziomki wirginijskiej (Ameryka Północna) z poziomką chilijską (Ameryka Południowa), początkowo z uwagi na wyjątkową urodę, wspaniały zapach i smak, owoce te były bardzo drogie, przeznaczone dla nielicznych, były wykwintnym rarytasem europejskich dworów gdzie podawano je wraz z szampanem.
Dzisiaj owoce te są ogólnodostępne, na straganach wczesne odmiany truskawek pojawiają się na przełomie maja i czerwca do połowy lipca, późniejsze odmiany pojawiają się pod koniec sierpnia, występują w wielu odmianach różniących się smakiem, rozmiarem i teksturą, jedne są świetne na przetwory, drugie są znakomite na desery, a jeszcze inne do ciast, na mrożonki i do mięs, można je spotkać w każdej kuchni, na domowym i elitarnym przyjęciu.
Jaką odmianę truskawek wybrać i do czego, Kulinarek podpowiada.
Camarosa – odmiana wczesna, posiada owoce duże, stożkowate, jędrne, o barwie intensywnie czerwonej z silnym połyskiem, aromatyczne i soczyste, doskonałe do ciast, na kompoty i mrożonki.
Dukat – odmiana późna, posiada owoce średniej wielkości, jędrne, o barwie intensywnie czerwonej z połyskiem, doskonałe na mrożonki i wszelkie przetwory, świetne na sosy owocowo/warzywne chutney (czyt. czatnej),
Elkat – odmiana wczesna, posiada owoce duże, stożkowate, o barwie jasnoczerwonej, soczyste i mocno aromatyczne, doskonałe na desery i przetwory szczególnie na konfitury i soki.
Honeoye – odmiana bardzo wczesna, posiada owoce średniej wielkości o regularnych kształtach, jędrne, barwie intensywnie czerwonej i smaku słodko/winnym, doskonałe na desery i kompoty, świetne do mięs i na sosy owocowo/warzywne chutney (czyt. czatnej),
Marmolada – odmiana wczesna, posiada owoce bardzo duże w kształcie wachlarza, o barwie intensywnie czerwonej z połyskiem, doskonałe na wszelkie przetwory, świetne na sosy owocowo/warzywne chutney (czyt. czatnej), wyśmienite do jedzenia na surowo.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące owoców ; Właściwości lecznicze owoców