Występuje w wielu odmianach, o liściach barwy od białej, seledynowej, zielonej do bordowej, kształtach od gładkich, karbowanych do kędzierzawych, w smaku od słodkich, gorzkich, do pikantnych, w których można wybierać według własnych upodobań.
Niezależnie od wyboru, wszystkie odmiany sałat są niskokaloryczne, bardzo zdrowe, bogate w pełnowartościowe składniki odżywcze.
Odmiany sałat polecanych przez Kulinarka.
Dębolistna – posiada delikatne, karbowane, w smaku słodko – orzechowe, zielone lub bordowe listki przypominające liście dębu, doskonale komponuje się z innymi odmianami sałat, wzbogacając ich smak, świetna z sosem śmietankowym i sosem winegret.
Lodowa – posiada kruche, jasnozielone liście tworzące zwarte główki podobne do kapusty, doskonale komponuje się ze składnikami o zdecydowanym smaku, wyśmienita z sosami jogurtowymi, na jej liściach można też serwować sałatkę jarzynową czy też pastę z jajek i sera, jest to jedyna z sałat, którą przyrządzając nie rwie się palcami, a kroi nożem.
Masłowa – posiada kruche, ciemnozielone liście tworzące główki, doskonale komponuje się z innymi odmianami sałat, świetna ze śmietaną i oliwą.
Roszponka – posiada delikatne, kruche, małe, aromatyczne, o smaku orzechowym, ciemnozielone listki tworzące rozetki, doskonale komponuje się z oliwkami i pomidorami, świetna do sałatek i surówek.
Rukola – posiada delikatne, w smaku ostre, lekko piekące, ciemnozielone liście kształtem przypominające liście mlecza, dobrze komponuje się z łagodnymi sałatami, pomidorami, papryką, serami.
Rzymska – posiada kruche, w smaku słodkawe, mięsiste, ciemnozielone liście z białym rdzeniem tworzące główki podobne do kapusty pekińskiej, doskonale komponuje się z majonezem, sosami na bazie majonezu, serami pleśniowymi.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Sałatkę jarzynową ; Pastę jajeczną z serem