Składniki
- 5 marchewek dużych
- 2 ziemniaki średnie
- 1 pietruszka duża
- 1 seler średni
- 1 por
- 1 czerwona duża cebula
- 1 czerwona duża papryka
- 1 jabłko duże
- 1 puszka kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- 6 jajek
- majonez
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler umyć, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, obrać.
- Białą część pora oczyścić i umyć, cebulę obrać, paprykę i jabłko, umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, kukurydzę i ogórki odsączyć, odstawić, natkę pietruszki opłukać, posiekać, odstawić.
- Przygotowane warzywa, jabłko i ogórki pokroić w drobniutką kostkę (posiekać).
- Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, wystudzić, obrać, pokroić w drobniutką kostkę (posiekać).
- Wszystkie pokrojone składniki połączyć z kukurydzą, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie przemieszać, dodać majonez wg uznania (dodano słoiczek o poj. 400 ml), ponownie przemieszać.
- Sałatkę przełożyć do salaterki, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców