Soczewica znana już w starożytności jest zaliczana do jednych z najzdrowszych roślin strączkowych, posiada kształt przypominający wyglądem małą soczewkę, jej rozmiar i wygląd zależy od odmiany, może posiadać skórkę lekko pstrokatą lub pokrytą plamkami, najczęściej spotykane odmiany to soczewica brązowa, czerwona, zielona i żółta. Soczewica jest bogatym źródłem węglowodanów, wolna od cholesterolu, niskokaloryczna o malej zawartości tłuszczu (100g soczewicy zawiera 3g tłuszczu), przed gotowaniem nie wymaga moczenia, jej optymalny okres przechowywania to 1 rok.
Jaki odmianę soczewicy wybrać i do czego, Kulinarek podpowiada.
Soczewica brązowa – posiada ziarna nie łuskane o wyrazistym smaku, nadaje się do zup, farszów do krokietów i pierogów, sałatek, potraw z warzywami i ryżem.
Soczewica czerwona – delikatna o słodkawym posmaku, nadaje się do zup i gulaszu.
Soczewica zielona – delikatna o wyrazistym smaku, nadaje się do zup i sałatek.
Soczewica żółta – delikatna o słodkawym posmaku, nadaje się do zup i gulaszu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw