KARKÓWKA Z GRILLA W MARYNACIE PIWNEJ

Karkówka
Składniki

  • 5 kotletów z karkówki (grubości po ok 1 cm)

Składniki marynaty

Marynata

  • 1/3 szklanki jasnego piwa
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki ostrej słodkiej papryki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kotlety (każdy grubości około 1 cm) lekko rozbić pięścią (do rozbicia mięsa nie należy używać tłuczka bowiem mięso będzie za suche).
  • Marynata; piwo połączyć z oliwą, musztardą i miodem, dodać majeranek, paprykę, obrany i posiekany czosnek, wszystko razem dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • Do marynaty włożyć rozbite kotlety, pozostawić je w marynacie co najmniej 2 godziny.
  • Po wyjęciu z marynaty kotlety grillować na dobrze rozgrzanym grillu po około 10 minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.

 Karkówka

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Marynaty do mięs

Kulinarek poleca; Karkówkę z grilla w marynacie miodowej ; Karkówkę z grilla w marynacie pikantnej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]