Składniki
- 5 kotletów z karkówki (grubości po ok 1 cm)
Składniki marynaty
- 1/3 szklanki jasnego piwa
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki ostrej słodkiej papryki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kotlety (każdy grubości około 1 cm) lekko rozbić pięścią (do rozbicia mięsa nie należy używać tłuczka bowiem mięso będzie za suche).
- Marynata; piwo połączyć z oliwą, musztardą i miodem, dodać majeranek, paprykę, obrany i posiekany czosnek, wszystko razem dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
- Do marynaty włożyć rozbite kotlety, pozostawić je w marynacie co najmniej 2 godziny.
- Po wyjęciu z marynaty kotlety grillować na dobrze rozgrzanym grillu po około 10 minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Marynaty do mięs
Kulinarek poleca; Karkówkę z grilla w marynacie miodowej ; Karkówkę z grilla w marynacie pikantnej