WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE MIODU

LogoMiód

Miód uznawany jest za naturalny antybiotyk, hamuje lub niszczy rozwój drobnoustrojów, grzybów i wirusów, działa bakteriostatycznie i antyseptycznie, pomaga w leczeniu wielu schorzeń, wiosną zapobiega alergii, latem przyspiesza gojenie się skaleczeń, jesienią i zimą wspomaga odporność organizmu, właściwości lecznicze miodu znacznie wzrastają gdy miód zostanie rozpuszczony w wodzie, w połączeniu z anyżem, cytryną czy imbirem, miód staje się wyjątkowym lekarstwem.

Poszczególne rodzaje miodów polecanych przez Kulinarka łagodzą różne schorzenia.

Lipowy – działa uspokajająco, przeciwgorączkowo, przeciwkaszlowo, posiada też działanie napotne, doskonały na przeziębienia i bezsenność, w połączeniu z anyżem – łyżeczkę suszonych nasion anyżu zalać szklanką gorącej wody, zaparzać pod przykryciem na małym ogniu około 8 minut, wywar przecedzić, ostudzić, do wywaru dodać 3 łyżeczki miodu, wymieszać, pić rano i wieczorem, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych, łagodzi skurcze jelit, przyspiesza przemianę materii, w połączeniu z cytryną – do szklanki ciepłej wody dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 2 łyżki miodu, wymieszać, pić rano, wzmacnia odporność organizmu, w połączeniu z imbirem – korzeń imbiru długości 1 cm obrać, pokroić w cienkie plasterki, zalać 2/3 szklanki ciepłej wody, odstawić pod przykryciem na 2 godz. następnie przecedzić, do wywaru w szklance dodać 3 łyżeczki miodu, zalać do pełna wrzątkiem wody, wymieszać, pić rano i wieczorem, pomaga przy przeziębieniach, działa rozgrzewająco, łagodzi ból głowy.

Gryczany – łagodzi schorzenia układu krążenia i objawy nadciśnienia, pomaga w leczeniu przewlekłego zmęczenia, schorzeń górnych dróg oddechowych, zwłaszcza w leczeniu anginy, zapalenia gardła, krtani, oskrzeli i płuc, polecany przy niedoborze żelaza.

Rzepakowy –  pomaga w leczeniu schorzeń serca i schorzeń wątroby, polecany w stanach wyczerpania.

Spadziowy – działa wzmacniająco na układ nerwowy, uspokaja, pomaga w zasypianiu i w leczeniu kamienicy nerkowej, łagodzi objawy astmy.

Wielokwiatowy – zawiera mnóstwo minerałów i witamin przez co posiada dużą wartość odżywczą, pomaga w zwalczaniu ogólnego zmęczenia.

Manukauznawany przez autorytety medyczne za najzdrowszy, aktywnym składnikiem tego miodu jest methylogloxal w skrócie MGO, który decyduje o antybakteryjnej sile tego miodu, miody rodzime akacjowy, gryczany, lipowy, rzepakowy, spadziowy, wielokwiatowy, zawierają 10 mg/kg tego składnika, miód manuka zawiera go od 100 mg/kg do 1000 mg/kg, wspomaga m.in. leczenie przeziębień, chorób gardła, żołądka i jelit.

Bez względu na rodzaj, miód działa na naszą skórę odżywczo i energizująco, łagodzi jej podrażnienia, przyspiesza gojenie się drobnych ranek.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące miodu

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]