Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 3 młode cebulki dymki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sok z cytryny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich ciemnozielonych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki, poszatkować, przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzącej wody Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, posolić, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
- W rozgrzanym oleju roztopić masło, dodać posiekaną cebulę i mąkę, zarumienić.
- Zarumienioną cebulę przełożyć do kapusty pod koniec gotowania, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać posiekany koperek (część pozostawić do dekoracji), wszystko razem przemieszać.
- Kapustę podawać na ciepło, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Wyśmienita do kotletów mielonych z serem, pyszna z samym chlebem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kapustę gotowaną z boczkiem ; Kapustę gotowaną z pomidorami ; Kapustę gotowaną z rabarbarem