KAPUSTA GOTOWANA Z CEBULKĄ

Kapusta
Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 młode cebulki dymki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sok z cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich ciemnozielonych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki, poszatkować, przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzącej wody Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, posolić, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
  • W rozgrzanym oleju roztopić masło, dodać posiekaną cebulę i mąkę, zarumienić.
  • Zarumienioną cebulę przełożyć do kapusty pod koniec gotowania, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać posiekany koperek (część pozostawić do dekoracji), wszystko razem przemieszać.
  • Kapustę podawać na ciepło, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

 Kapusta

 Kapusta

Info Kulinarka

Wyśmienita do kotletów mielonych z serem, pyszna z samym chlebem

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kapustę gotowaną z boczkiem ; Kapustę gotowaną z pomidorami ; Kapustę gotowaną z rabarbarem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]