Składniki
- 25 dag mielonego mięsa z kurczaka
- 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 20 dag żółtego sera w kostce
- 2 jajka
- 1 sucha zwykła bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki tartej bułki
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
- Mięso drobiowe połączyć z mięsem wieprzowym, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, wbić jajka, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić jednolitą mięsną masę.
- Ser pokroić w grube plastry, a następnie plastry pokroić w kwadraty 4 x 4 cm.
- Kawałki sera okleić wyrobioną mięsną masą formując owalne kotlety.
- Uformowane kotlety obtoczyć bułce tartej, smażyć po około 3 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kotlety mielone z kapusta i kaszą ; Kotlety mielone ze śmietaną
Kulinarek poleca; wyśmienitą do kotletów Kapustę gotowaną z cebulką